Svenskar är norrmännens nya tjänstefolk

Uppdaterad 2022-01-06 | Publicerad 2015-03-06

Oslo. 55.000 svenskar jobbar i Norge. De serverar kaffe, betjänar i butiken och får det dagliga livet i landet att gå runt. Norrmännen har blivit herrskapet och lillbrorlandet som Sverige tidigare hånat kan nu hånas tillbaka.

Eller?

– Vi är bara här för att ta över det här landet också, säger svenska Oslobon Joonas Andersson, 24.

AFTONBLADETS TEAM PÅ PLATS

Den norska tidningen Aftenposten skriver i dag om hur maktbalansen mellan Sverige och Norge ändrats och hur de tidigare fattiga lillebröderna nu har blivit herrskapet som svenskarna passar upp på. Och statistiken talar sitt tydliga språk – 55.000 svenskar jobbar i Norge och det är en fördubbling sedan 2005, skriver Aftenposten.

Norrmännen vill inte ha servicejobben, men det vill svenskarna, säger norrmannen Olav Grøndahl, 64. Han säger att landet inte skulle gå runt annars. Att Norge är beroende av svenskarna.

– Jag är skeptisk till att Norge skulle vara storebror, vi har ju knappt någon industri. Det enda vi är bra på är skidor.

”Fixar deras jobb”

Svenska Olivia Skott, 22, som jobbar som om fältsäljare tillsammans med Joonas Andersson, 24, på Oslos flygplats säger att ungefär hälften av personalen på flygplatsen är svenskar. De jobbar i säkerhetskontrollen, i restauranger, i kaféer, i butiker och i informationen. Överallt där service är viktigt.

– Det är vi som fixar deras jobb, säger Joonas Andersson.

De ser sig däremot inte alls som något tjänstefolk.

– Men de kan gärna få tro det, säger Olivia Skott och skrattar.

– Vi är bara här för att vi ska ta över det här landet också, säger Joonas Andersson.

Många svenskar

Inne på Karl Johans gate mitt inne i Oslo avlöser den ena svenska butikskedjan den andra. Vid övergångsstället pratar människor svenska med varandra och om det inte var för de norska flaggorna vid turiststånden skulle man nästan lika gärna kunna befinna sig i en svensk stad.

– Det har ändrats mycket. När jag kom hit för åtta år sedan var det ganska ovanligt att se svenskar. Träffade man någon blev man kompis, säger Thor Farestad, 26, som är restaurangchef och hitflyttad från Småland.

Nu kan man gå in i vilken butik eller vilket kafé som helst och träffa andra svenskar, säger han.

– Men jag vet inte om det betyder att Norge blivit storebror. Det beror ju lite på vad man tittar på. Sverige är bättre på fotboll och Norge på skidor.

Driftiga och arbetsvilliga

På kafét en bit längre bort är tre av fem i personalen svenskar. Sara-Stina Kjellberg, 27, som egentligen jobbar på kafékedjans kontor, har varit i Oslo i sju år. Hon berättar att det då bara var att gå in i en butik och fråga efter arbete så fick man det.

– Jag tycker att faktumet att så många svenskar kommer hit och arbetar förstärker Sveriges roll som storebror, säger Sara-Stina Kjellberg.

I och med att svenskarna visar att de är driftiga och arbetar sig uppåt till chefstjänster tyder det på ett övertag, säger hon.

– Förutom när det kommer till skidor förstås. Där är de bättra.

Bättre på skidor

Maria Torpman, 39, som nyligen flyttat till Oslo från Sverige kan inte bestämma sig vilket land hon tycker känns mest som storebror. Både svenskar och norrmän har för- och nackdelar, säger hon. Hon ser det varje dag i butiken hon arbetar i.

– Men Norge är bättre på skidor.

Men förutom skidor då? Finns det något annat som gör att norrmännen är storebröder?

– Det måste det väl finnas. Det kan vara … Ja, något annat måste de vara bättre på. Kanske … Nej. Jo! De är bättre att gå på tur.