Exklusivt: MP:s språkrör om besvikelsen och interna kritiken

Uppdaterad 2014-11-28 | Publicerad 2014-11-27

Miljöpartiets valresultat var en kalldusch och nu växer den interna kritiken.

I en intervju med Aftonbladet ger de gröna språkrören sin bild om vad som gick snett.

– Det är ett misslyckande att vi inte lyckades få upp miljöfrågan högre på agendan, säger Åsa Romson.

På lördag samlas MP för kommun- och landstingsdagar i Karlstad. Det är första gången sedan valet som partiet samlar styrkorna och man gör det bland annat för att analysera valresultatet. Trots att de gröna för första gången nu sitter i regering var besvikelsen stor. Bland medlemmarna och i partiledningen hade man väntat sig ett mycket högre resultat än de 6,89 procent man landade på.

Aftonbladet träffade språkrören, vice statsminister och miljöminister Åsa Romson och utbildningsminister Gustav Fridolin, för en exklusiv intervju på Miljödepartementet inför helgens MP-möte.

”Sorgliga miner”

Enligt Romson var besvikelsen över valresultatet stor av flera anledningar.

– Vi kände att vi hade gjort en kraftig insats i valrörelsen och haft mer aktiviteter än någonsin. Både EU-valet och opinionsundersökningarna hade också visat på ett högre resultat. Men det som nog gav mest sorgliga miner på valnatten handlade om att Sverigedemokraternas ökade så kraftigt, säger hon.

I valrörelsen utmålade de gröna SD som sin huvudmotståndare i kampen om att bli tredje största parti. Det var en match man förlorade stort. Enligt Gustav Fridolin har partiledningen anledning att vara självkritiska.

– Vi misslyckades i slutet av valrörelsen med att få valdebatten och framför allt flyktingdebatten att handla om det som engagerar det humanistiska Sverige. I stället blev det en debatt om siffror, partitaktik och om oss mot SD. Där var vi bättre under mandatperioden än i valrörelsen.

Kritik från ungdomsförbundet

Efter valet har bland annat Grön ungdom kritiserat sin partiledning för att man inte fört fram en tillräckligt radikal klimatpolitik i valrörelsens slutskede. Enligt Åsa Romson hade partiet problem med att få frågan att lyfta, något man lyckades med i EU-valet i våras.

– Det är naturligtvis så att det alltid är ett misslyckande för oss när miljöfrågan inte är högst på agendan eftersom vi ser den som en grund för att bygga en stabil ekonomi, bra folkhälsa och för livskvalitet för våra barn. Den frågan behöver komma betydligt högre.

Hon tror att den valanalys som presenteras i helgen kommer peka på att man lyfte fel klimatfrågor.

– Det är möjligt att vi borde ha tagit fram andra miljöfrågor i stället för dem. Men jag tror att alla är medvetna om att vi gjorde mycket aktiviteter och gjorde mycket för att miljöfrågan skulle bli större. Men det är svårt i svenska nationella val att göra om det som var en stor fråga i EU-valet.

”Vårt näst bästa val någonsin”

Samtidigt poängterar Gustav Fridolin att det vore förmätet av de båda språkrören att vara allt för besvikna.

– Vi gjorde vårt näst bästa val någonsin nationellt och vårt allra bästa kommunalt och regionalt.

MP har fortfarande stora problem med att locka väljare på landsbygden. I veckan lyfte flera av partiets företrädare att det återkommande kravet på höjd bensinskatt kan vara en orsak till detta.

Men enligt språkrören ligger politiken fast.

– Sverige behöver använda ekonomiska styrmedel för att vi ska möta klimatutmaningen och det är MP:s uppgift att säga också det som inte alltid är bekvämt i miljöpolitiken. Men diskussionen handlar om en frustration över att vi fortfarande inte lyckas bli så stora på svensk landsbygd som vi borde vara, säger Fridolin.

Oklart om budget går igenom

Snart har de båda språkrören suttit i regering i två månader. Den första tiden har i flera avseenden varit turbulent. I nästa vecka kan regeringens första budget åka på stryk i riksdagen om SD väljer att rösta på Alliansens förslag.

Enligt Fridolin skulle riksdagen då förvandlas till en "lekstuga".

– Ska SD gå till sina väljare och säga att de röstade för fortsatt pensionärsskatt, mot att barns lärare ska ha en lön som känner sig värderad i sitt yrke, på punkt efter mot den politik som de gick till val på för att ställa till politisk kalabalik och hamna i medias rampljus. Jag tror inte ens SD vill det.

Saknar plan

Men de gröna har ingen speciell plan för om budgeten faller.

– Vi arbetar så klart efter de budgetregler som las fast efter den tuffaste ekonomiska krisen i Sveriges historia och som många partier vill värna, ligger fast och det är ett ansvar som är bredare än vår regering, säger Fridolin.

Romson lägger till:

– Om SD förvandlar riksdagen till en lekstuga hoppas jag att alla partier står upp för att ordna upp den situationen.