Dödliga överdoser ökar i USA

Av: TT

Publicerad:
Man injicerar heroin – en drog som skördar många liv i USA. Arkivbild.
Foto: David Goldman/AP/TT
Man injicerar heroin – en drog som skördar många liv i USA. Arkivbild.

Över 72 000 amerikaner dog till följd av överdoser 2017 – en ökning med 7 procent jämfört med föregående år.

Siffrorna inkluderar dödsfall i samtliga 50 delstater. I huvudstaden Washington DC har antalet döda dubblerats över ett decennium, visar preliminär statistik från det federala centret för sjukdomskontroll- och förebyggande åtgärder, rapporterar CNN.

Opioider – som inkluderar såväl illegala droger såsom heroin och receptbelagda smärtstillande läkemedel – orsakade 49 068 människoliv förra året. Antalet dödsfall till följd av överdoser av opioider ökade med 4,1 procent mellan 2002 och 2017.

I många av fallen orsakades överdoserna av en kombination av olika droger.

"Det mest slående mönstret på nationell nivå är den senaste ökningen av antalet överdoser som inbegriper syntetiska opioider (exklusive metadon)", skriver en av författarna bakom rapporten i ett mejl till CNN, och tillägger att ökningen varit som störst i staterna i västra och i östra USA.

Drygt 32 procent av dödsfallen orsakades dock av andra droger än opioider. Antalet dödliga överdoser av kokain uppgick till 14 556 i fjol.

Enligt rapportförfattarna är det totala antalet dödliga överdoser troligen högre än den presenterade statistiken eftersom vissa dödsfall som skett på grund av överdoser fortfarande kan vara under utredning.

Publicerad: