Krav på mer tid för brexitförhandling

TT-Reuters

Publicerad 2019-01-23

Klockan tickar ner mot EU-utträdet för Storbritannien. Arkivbild.

Nästa vecka ska det brittiska parlamentet på nytt debattera formerna för landets utträde ur EU.

Oppositionspartiet Labour ser ut att stödja ett ledamotsförslag som vill se mer tid för förhandling, för att förhindra ett avtalslöst brexit i mars.

Yvette Cooper har lagt fram ett förnuftigt förslag, säger John McDonnell, Labours ekonomiskpolitiske talesperson, till BBC.

Förslaget från Labours parlamentsledamot Yvette Cooper går ut på att försöka få till förlängd förhandlingstid från EU året ut, om inget avtal är klart senast den 26 februari.

Uppgiften om att Labour stödjer förslaget kommer från flera brittiska medier.

– Allt mer pekar på att vi måste ta till det här alternativet eftersom regeringen låtit tiden rusa iväg, säger McDonnell, enligt The Independent.

I sista stund

På tisdag blir det återigen debatt och omröstning i brexitfrågan i det brittiska parlamentet. Vilka ändringsförslag som ledamöterna till slut ska rösta om avgörs dock först i sista stund av talman John Bercow.

Flera tidigare ministrar i premiärminister Theresa Mays konservativa parti vill förlänga förhandlingstiden. Minst nio ledamöter från Mays parti har officiellt sagt att de stödjer förslaget.

Parlamentet röstade i förra veckan nej till det utträdesavtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram med EU. Men försöken från ledamöter att skjuta på proceduren ger inget svar på frågan om hur Storbritannien ska lämna EU, enligt May.

– Det kommer alltid en punkt där ett beslut måste fattas. Avgörandet handlar om samma sak: inget avtal, ett avtal eller ingen brexit, säger hon i parlamentet.

Handelsminister Liam Fox har anklagat ledamöterna för att försöka kapa brexit, och påmint om att parlamentet måste följa det brittiska folkets vilja. 52 procent av britterna röstade 2016 för att lämna EU.

"Tyst från London"

EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici säger på plats i Davos vid Världsekonomiskt forums årsmöte att bollen ligger hos britterna.

– Det som är allvarligt i den här situationen är att det är tyst från London. De ber inte om något, har inga särskilda krav, inte ens att förlänga artikel 50, det är tyst i den änden.

Hur ett land lämnar EU fastslås i Lissabonfördragets artikel 50. Den 29 mars lämnar Storbritannien EU, vilket är två år efter det att landet formellt anmält sin vilja till utträde. Om EU:s stats- och regeringschefer ger klartecken kan förhandlingstiden förlängas.