Räkna med köer i trafiken när vägar lagas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Fler vägarbeten påverkar sommartrafiken. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Fler vägarbeten påverkar sommartrafiken. Arkivbild.

Ska du ge dig ut på bilsemester i sommar? Räkna då med att det kan ta tid och kör försiktigt.

Flera vägar ska nämligen rustas upp och det kommer bland annat att påverka E4 och E6.

Antalet vägarbeten kommer att vara 20 procent högre i år än förra året, uppger Trafikverket för Sveriges Radio Ekot. Det gör att många trafikanter lär drabbas av köer och hastighetsbegränsningar i sommartrafiken.

Vinterns temperaturväxlingar har tärt på vägarna och Trafikverket har därför beslutat om ett omfattande reparations- och underhållsarbete. Enligt Trafikverket pågår just nu ett 40-tal större arbeten i landet.

– Temperaturerna har gått upp och ner och det har påverkat vägbeläggningen. Sedan har vägtransporterna också ökat i Sverige och vi har fler tunga transporter, det sliter också mer på vägarna, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till TT.

Trafikverkets arbete sker på både europavägar och riksvägar och till exempel påverkas E4 och E6.

– Det mest omfattande arbetet sker inne och runt Göteborg men även inne i Stockholm och runt Stockholm, säger Bengt Olsson.

Majoriteten av vägarbetena beräknas pågå fram till slutet på september. Bengt Olsson uppmanar trafikanter att ta det lugnt i trafiken i sommar.

– Låt resan vara en del av semestern och försök att inte stressa och sätta helt orimliga ankomsttider. Så ta det lugnt i sommar, förra året hade vi den högsta olycksstatistiken på vägarna på länge, säger Bengt Olsson.

Kostnaden för vägarbetena beräknas uppgå till cirka nio miljarder kronor i år.

Publicerad: