”Abort skadar flickor utsatta för trafficking”

Abortstriden: Cindy, 65, driver center för gravida kvinnor i Louisiana

Publicerad 2019-07-09

Aborter som förbjuds, läkare som hotas med fängelse och politiker som säger att kvinnor kommer att dö.
Hur långt ska man gå för att skydda det som anses leva?
Och när börjar egentligen ett liv?
Under sju dagar reser Aftonbladet genom Alabama, Louisiana och Mississippi – och tre av USA:s hårdaste abortlagar.
Det här är Abortstriden – en resa genom amerikansk abortlagstiftning.


SLIDELL. Majoriteten av tjejerna som söker hjälp på gravidcentret har blivit utsatta för våldtäkt eller trafficking.

Cindy Collins är övertygad om att det enda sättet för dem att läka – är genom att föda sina barn.

– Abort är bara ett extra trauma. Att vara en vårdare ligger i en kvinnans biologiska natur, säger grundaren av Slidell Crisis Pregnancy Center.

Det står en minneslund innanför dörren.

Det ser ut som ett altare.

Framför ett ensamt, tänt ljus ligger hundratals barnskor.

Fastknutna vid skorna sitter hälsningar till ”lillasyster” eller ”lillebror”. Vissa är adresserade med namn och undertecknade från familjemedlemmar eller vad som verkar vara sörjande bekanta.

Den inplastade skylten säger ”Tårar utan röst – en minneslund för aborterade barn”.

– Vi reste runt hela USA med de här skorna. 3 500 barnskor var det totalt. Vi ville skapa medvetenhet kring abort och hedra barnen som dött, säger Cindy Collins, 65, grundare av Slidell Crisis Pregnancy Center.

– En kvinna är aldrig redo för en abort. Och med lagar som tillåter abort så ser jag en generation kvinnor som kommer att bli traumatiserade. Vi behöver skapa en nation som kan läka.

En minneslund för barn som blivit aborterade finns på gravidcentret.

”Blev deprimerad”

Gravidcentret i Slidell, Louisiana, startade 1986 och har hjälpt över 35 000 kvinnor att genomgå sina graviditeter. De får stöd i form av barnkläder, hushåll och medicinsk hjälp både under och efter graviditeten.

Majoriteten av kvinnorna som kommer till centret är mellan 16 och 24 år gamla – och den största andelen är tjejer som blivit utsatta för våldtäkt eller trafficking.

– De är ofta rädda och förvirrade. Eftersom många blivit utsatta för sexuella övergrepp så försöker vi gräva djupare och få henne att förstå att det kan komma olika beslut och beteenden utifrån det traumat som hon kommer att ångra sen, säger Cindy Collins.

– Att i stället för att bara sätta dit ett plåster, som en abort är, så kan hon göra andra val med hjärtat. För att få läkning.

Cindy vill se ett USA där abort inte bara är olagligt, utan otänkbart. Hon är övertygad om att abort är ännu ett trauma för varje kvinna ute i världen.

Precis som det var för henne.

– Jag gjorde en abort 19 år gammal och det var starten på en nedåtgående spiral. Mitt egna värde försvann och jag blev beroende av droger, alkohol och lösaktiga förhållanden. Jag ville bara trycka undan smärtan och blev djupt deprimerad.

Cindy menar att abort lämnar människor med ångest, dysfunktionella liv och sorg.

– Jag vet att abort inte är bra. Att det finns en bättre väg. Jag har mött andra som fått samma problem som jag fick, inte alltid direkt, men upp till 15 år efter. Jag kunde se spåren av förödelse i dem, säger hon.

– De längtade efter ett barn som inte längre fanns och drabbades av en smärta som blivit förtryckt. Vi startade den här organisationen ur det. För att hjälpa och läka kvinnor.

”Känsla av våld och förlust”

Den nya abortlagen i Louisiana gör inga undantag för våldtäkt eller incest, vad tänker du om det?

– Jag har behövt tänka mycket på det, men ett foster är en person redan i livmodern. Och kollar man vad lagen säger så ska ett offer aldrig betala för förövarens brott. Den enda gången offret betalar för brottet är vid en abort efter våldtäkt eller incest. Det finns ett extra lager trauma där som adderas på en kvinna som gjort en abort.

Men kan man vara säker på att hon inte får ett större trauma av att föda barnet?

– Jag har träffar kvinnor som blivit utsatta för trafficking och upprepade våldtäkter som både gjort aborter och som behållit barnet. Och de som behållit sina barn, det är som att deras själar är mer lugna, som att de är mer hela. För de andra... det är som en tomhet i dem och deras själar.

Tror du inte att det finns kvinnor som också kan hitta sitt läkande i en abort?

– Hitta det i en abort?

Ja, om de har blivit ofrivilligt gravida. Tror du inte att det kan finnas en läkning för dem i det valet också?

– Direkt efteråt kanske de känner en lättnad, men i längden så kommer det att komma tillbaka som en andra förlust. Vem skulle barnet ha varit i dag? Och handlar det om till exempel en våldtäkt så kommer kvinnan tänka annorlunda sen. Hon kommer att känna ånger kring att barnet fick utstå samma våld som hon själv fick utstå först.

Men jag tänker att via annan hjälp, som till exempel terapi, så kanske en kvinna inte behöver klandra sin abort?

– Det kommer att komma en känsla av våld och förlust. Jag har känt det i mitt eget hjärta och som kristen också. Sen har vi också perspektivet av vilka vi är naturligt. När min son var liten så ville han leka med lastbilar, medan kvinnor var vårdare. Vi har den tendensen i oss. Kvinnor kommer att känna en förlust av ett barn efteråt.

Så det här är något som är i oss kvinnor biologiskt menar du?

– Ja. Vissa kvinnor har det mer än andra men vi är vårdarna, de som tar omhand. Det är vår natur.


Läs fler artiklar i serien:

De vill göra abort otänkbart: ”Inget preventivmedel”
Jämför aborter med Förintelsen: ”Brott mot mänskliga rättigheter”
Våldtäkt inget undantag i nya abortlagen: ”Vill skydda mänskligt liv”
Abortförespråkare: ”Vi förbereder oss på det värsta”
”Svarta kvinnor uppmuntras göra abort”
Guvernören skrev under abortlag – nu sviks han av sina egna

ANNONS