Närgången varg sätter skräck i samhället

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

LILLBO. En varg stryker runt i ett villaområde utanför Edsbyn. Katter har försvunnit och barn vågar inte längre leka utomhus.

I förrgår attackerades David Lind, 48, när han var ute med sina hundar på en kvällspromenad. 

– Vargen var helt orädd. Den gick rakt mot mig och siktade sedan in sig på mina hundar, säger David. 

Den senaste tiden har en varg dagligen observerats i Lillbo strax utanför Edsbyn. Den har rört sig i villaområdet, vid förskolan och skolan. Och blivit allt mer närgången.

– Folk är rädda och hela samhället påverkas. Barnen vågar inte leka ute och dottern får numera skjuts till skolan som bara ligger 200 meter bort, säger Jimmi Bogg, boende i området.

– Barnen vågar inte leka ute och dottern får numera skjuts till skolan som bara ligger 200 meter bort, säger Jimmi Bogg, boende i området.
Foto: Peter Wixtröm
– Barnen vågar inte leka ute och dottern får numera skjuts till skolan som bara ligger 200 meter bort, säger Jimmi Bogg, boende i området.

Länsstyrelsen har fått löpande rapporter om den oskygga vargen men bedömde i ett första läge att de skulle börja med att försöka skrämma djuret genom att skjuta gummikulor mot den.

Men vargen har fortsatt att gäcka de boende och blivit allt mer framfusig.

Bet hunden

Under onsdagen attackerade den plötsligt David Lind när han var ute på en kvällsrunda med sina två australiensiska terrierhundar.

– Hundarna stannade plötsligt och jag vände mig om. Tjugo meter bakom mig stod en stor varg. Det kändes som sockerdricka i hela kroppen, jag vevade med armarna och skrek för att skrämma bort vargen, men den gick lugnt rakt mot mig, säger David.

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm
David Lind mötte vargen som lugnt gick mot honom och sedan attackerade hans hund.

När vargen bara var två meter från David slet terriern Kajsa sig loss och sprang iväg med kopplet hängandes efter sig. Vargen tog upp jakten.

– Jag såg att vargen bet henne och att hon skrek. Jag tänkte att det var det sista jag såg av henne, säger David.

Foto: Privat
Terriern Kajsa blev biten flera gånger av vargen.

Hunden blev biten flera gånger men lyckades till slut springa tillbaka till hemmet. Davids fru hörde att det lät utanför huset, öppnade dörren och gjorde så att Kajsa fick skydd. Vargen stod då lugnt kvar på gatan utanför.

– Självklart var jag rädd. Det var en overklig känsla. Det känns inte som ett normalt beteende från vargen, säger David.

Enligt Jimmi Bogg som bor några hus bort påverkas alla i området av vargens närvaro.

– Folk är rädda och oroliga. Jag själv har en fem månader gammal dotter som brukar sova ute i barnvagn. Det är slut med det nu, säger han.

På Lillboskolan har ledningen vidtagit åtgärder efter gårdagens händelse. Extrapersonal är ute på rasterna och barnen är förbjudna att leka i den närliggande skogsdungen.

– Vi gör vad vi kan för att barnen ska vara säkra, säger rektorn Berit Hammarström.

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm

Ovanligt att vargar angriper

Senast en vild varg i Sverige attackerade människor var år 1812 i norra Uppland. Men det finns ändå anledning att vara försiktig, menar Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

– En varg är fullt kapabel till att döda en människa. Om det råder ingen tvekan. Med det sagt är det ytterst sällsynt att vargar attackerar och skadar människor, säger han.

Foto: Paul Kleiven / TT
Arkivbild

Efter att länsstyrelsen fick information om attacken mot Davids hundar fattades beslut om skyddsjakt.

– Vi håller på just nu att formalisera skyddsjakt för den här individen. Alla kriterier är uppfyllda så det här ska lösas omgående, säger Joel Isensköld, chef på natur- och viltenheten på länsstyrelsen i Gävleborg.

På fredagskvällen rapporterades vargen ha blivit fälld vid skyddsjakt, skriver Svensk Jakt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN