Nytt vaccin ger säker immunitet mot corona – ska testas över hela världen

Publicerad 2020-07-21

LONDON. Ett nytt coronavaccin ”verkar säkert och utlöser immunitet” enligt en ny rapport.

Sverige har beställt åtta miljoner doser av vaccinet – som nu ska testas på närmare 50 000 personer i fyra världsdelar.

– Det ser extremt lovande ut, säger professor Andrew Pollard vid Oxfords universitet.

I går kom rapporten från Oxfords universitet – med ett möjligt glädjebesked. Forskare har tagit fram ett coronavaccin som ”verkar säkert" och ”utlöser immunitet”.

En injektion med det nya vaccinet ska enligt rapporten ha lett till att 90 procent undersökningens 1 077 testpersoner utvecklat antikroppar och t-celler som kan slå undan coronaviruset. Av de tio personer i studien som fick dubbla doser utvecklade samtliga immunitet.

– Vi är väldigt nöjda med resultaten som publicerats i dag eftersom vi både ser neutraliserande antikroppar och t-celler, säger professor Andrew Pollard från Oxfords forskargrupp till BBC.

– Det ser extremt lovande ut och vi tror att den sortens respons kan leda till ett skydd. Men kärnfrågan som alla vill veta är om vaccinet fungerar och om det erbjuder skydd och just nu handlar det bara om att vänta.

På Karolinska i Huddinge har man jobbat länge med att försöka ta fram ett vaccin.

Men det är för tidigt att fastslå i vilken omfattning vaccinet skyddar mot corona. Därför väntar nu flera större tester, skriver BBC. Över 10 000 personer i Storbritannien kommer att delta i nästa testfas och eftersom coronanivån i landet planats ut kommer den även att involvera personer i värre drabbade länder. 30 000 personer i USA, 2 000 i Sydafrika och 5 000 i Brasilien kommer att testas för vaccinet.

Sverige har redan beställt åtta miljoner doser av vaccinet, som utvecklats i rekordfart. Forskarna har tagit ett virus som orsakar en vanlig förkylning hos schimpanser och modifierat det på två sätt; så att det inte ska kunna göra människor sjuka och så att det ska se ut mer som ett coronavirus. De lyckades med det genom att överföra de genetiska instruktionerna för coronavirusets ”taggprotein” – den del av coronaviruset som invaderar människans celler – till det nya vaccinet. Det innebär att vaccinet liknar coronaviruset så mycket att immunförsvaret lär sig att angripa det.

Efter två veckor nådde antalet t-celler hos testpersonerna en pik. Efter fyra veckor hade de byggt upp maximalt antal antikroppar. Enligt rapporten har studien inte varat tillräckligt länge för att man ska kunna veta hur länge skyddet mot coronaangrepp blir kvar i kroppen.

Och även om vaccinet bedöms som säkert så är det inte fritt från bieffekter. 70 procent av testpersonerna utvecklade feber eller huvudvärk, men detta kunde lindras med paracetamol.

– Det är fortfarande mycket jobb kvar att göra innan vi kan bekräfta att vårt vaccin kommer att hjälpa till att hantera covid-19-pandemin, men dessa tidiga resultat är lovande, säger professor Sarah Gilbert vid Oxfords universitet.

Det är möjligt att ett vaccin kommer att visa sig effektivt mot coronaviruset innan året är slut, men det kommer att ta ett tag innan det finns tillgängligt för den bereda massan, skriver BBC. Om allt skulle gå enligt planen kan arbetare inom vård och omsorg samt riskgrupper börja vaccineras nästa år.