Soufian, 34, räddade treåring på Fyrishov

Uppdaterad 2020-07-27 | Publicerad 2020-07-26

En treårig pojke var nära att drunkna på Fyrishov i Uppsala under söndagsförmiddagen.

– Jag såg att pappan höll i en livlös son och skrek på hjälp. I stundens hetta tänkte jag bara på att få liv i pojken, säger Soufian, 34.

Han lyckades.

Soufian räddade en pojke som var nära att drunkna på äventyrsbadet i Uppsala.

När Soufian El Garda, 34, hörde pappans rop såg han först ingen badvakt i närheten, berättar han.

– Jag såg att pappan var skärrad, vilket är förståligt, så jag sprang dit och tog tag i pojken och började göra hjärt- och lungräddning på honom.

Då anslöt även en badvakt och tillsammans hjälptes de åt att få liv i pojken.

Fördes till sjukhuset

– Han var lila och livlös. Okontaktbar. Men efter hjärt- och lungräddning så återfick han sakta färg. Vi fick ut vattnet ur både näsan och munnen och till slut andades han igen och hjärtat började slå, säger Soufian.

Han uppskattar att det tog en till två minuter att få liv i barnet som höll på att drunkna på Fyrishov i Uppsala vid 11.20-tiden på söndagen. Strax efter att pojken vaknat anslöt även brandmän, polis och ambulans som förde pojken till Akademiska sjukhuset.

Försvann under vattnet

När Soufian träffade pappan igen under eftermiddagen berättade han att pojken piggnat till och mådde bra under omständigheterna.

– Han skulle bara få antibiotika och sedan skulle han få lämna sjukhuset.

Pappan berättade också varför han inte haft uppsikt över pojken i några minuter. Sonen hade sagt att han ville åka ruschkana, men hade sedan ändrat sig och gått tillbaka till plattorna där det var djupt. När han sedan ramlat i vattnet så hade hans pappa stått och väntat på honom på framsidan, vid ruschkanans slut.

– När han märkte att han inte kom så gick han tillbaka och upptäckte att sonen var under vattnet, säger Soufian, och tillägger:

– Det var jobbigt. Jag är van vid paniksituationer eftersom jag jobbat som ordningsvakt i 14 år och med ungdomar i 20 år, men jag har själv barn i den åldern. Jag kan bara tänka mig vad de har gått igenom. Jag är glad att pojken mår bra.

Soufian var själv på badhuset med sin familj.

Följ ämnen i artikeln