100-årsfest firas med nostalgikväll

Jubileum för biografen Palladium

Uppdaterad 2020-02-13 | Publicerad 2020-02-08

“Swing it Magistern” med bl.a. Alice Babs 1940

Res tillbaka i tiden och upplev Malmö på 20-talet. Nöjesinstitutionen Palladium fyller 100 år och slår till med en nostalgifest.

– Det här är verkligen unikt och värt att fira, säger Palladiums verksamhetschef Ann-Marie Ekman.

Salongen efter 1943 men före 1954

Pampigt och påkostat

Malmö har ett stort kulturliv med scener i olika storlekar och för olika typer av evenemang. En av dessa scener är Palladium som i år fyller hela 100 år.Det var efter första världskriget som entreprenören Gustav Löfberg byggde en biograf och en konsertlokal på Södergatan i Malmö. 

Den pampiga och påkostade lokalen invigdes den 26 februari 1920 och Malmö fick en ny lyxig biograf med kristallkronor och ett vackert tak med takmålning. Under Palladiums första storhetstid hade man förutom biograf och konsertlokal även café, restaurang, festvåning, eget bageri, ateljé, kontor för Göta Film och en glas– och porslinsaffär.

Fasaden längs Södergatan, efter 1934 då biografen Capitol invigdes. Troligtvis runt runt 1950.

Något för alla

Idag står Palladium för ett brett utbud av konserter inom jazz, kammarmusik, världsmusik, familjekonserter och samtida dansföreställningar. 

– Vi riktar oss till en väldigt bred målgrupp och vill vara till för alla mellan 0 till 100 år, säger Ann-Marie Ekman som är verksamhetschef och konstnärligt ansvarig för Palladium.

Under två festkvällar i februari kommer denna unika lokal och verksamhet att hyllas i form av ett jubileum. 

– Ett såhär vackert hus med en fantastisk akustik är unikt. Att denna biograf och konsertsalong har fått förbli en scen i 100 år är också unikt och verkligen värt att fira, säger Ann-Marie Ekman 

Guldfoajén, en av de tidigaste bilderna, troligtvis runt 1920.

Redan på 20-talet

Under åren har Palladium haft flera celebra besök. På 20-talet gav bland annat Dresdener Philharmonisches Orchester regelbundet söndagskonserter. Jussi Björling och Alice Babs har uppträtt här precis som Helan och Halvan. 

När SVT arrangerade Melodifestivalen på Palladium 26 februari 1983 stod en då helt okänd Carola Häggkvist på scenen och framförde det vinnande bidraget ”Främling”. 

Den 26:e och 27:e februari kan gästerna förvänta sig riktiga nostalgikvällar då tanken är att man ska transporteras tillbaka i tiden och uppleva hur det var att besöka Palladium år 1920. Gästerna kommer tas emot av vaktmästare i tjusiga uniformer och godis säljs ur klassiska ”lådor på magen”

Skådespelaren Hans Peter Edh kommer att ta sig an roller förknippade med Palladiums historia och journalisten Martin Andersson berättar om filmens historia i dåtidens Malmö. 

Palladiums salong, den tidigaste bilden som finns. Troligtvis 20-talet

Nostalgikvällar

Man kommer även få uppleva ett potpurri av filmer som visats här, naturligtvis med stumfilmspianist precis som det var förr. Under kvällen presenteras även Palladiums historia genom artister som Miriam Aïda, Vindla, Fabio Liberti och Sara Ekman. 

Missar man dessa två nostalgikvällar finns en hel jubileumssäsong att ta del av. 

– Vi kör en hel jubileumssäsong med konserter och dansföreställning. Bland annat med Nils Landgren, Jan Lundgren, Cullberg, Musica Vitae med Christian Lindberg, Lucibela från Kap Verde, The Ukulele Orchestra of Great Britain och mycket mer. Sen gör vi både en bok och en utställning om Palladiums 100 år som biograf, konserthus teater- och dansscen. Utställningen öppnar den 8 februari och boken kommer till jubileumskvällen.

Palladiums 100-årsjubileum äger rum onsdagen 26 februari och torsdagen den 27 februari kl 19.00. Biljetter kostar 375 kr.