Jägareförbundet: Risk för splittring

Marc Skogelin/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2020-01-23

Domen som ger Girjas sameby rätt att bestämma över jakt och fiske i sitt område överraskar Svenska jägareförbundet.

– En sådan här dom skulle om det går illa kunna skapa stor splittring, säger jaktvårdskonsulent Hans Geibrink.

Sametinget håller med om att domen kräver svåra diskussioner framöver.

Domen kom lite som en chock för Hans Geibrink på Svenska jägareförbundet, som också var med i rättssalen när Högsta domstolen läste upp domslutet.

– Jag blev överraskad, jag hade nog trott att staten skulle vinna det här. Om man ska ta det positiva så är det att domen är klar, det är inte mycket att diskutera, säger han.

"Kan gå illa"

Han tror nu att de flesta samebyar kommer att hävda samma rätt till sina områden som Girjas. Det skulle kunna få stora konsekvenser för jakten i norra Sverige, enligt Geibrink.

– Det finns allt från att jakten för de vanliga fjälljägarna är helt borta, att man inte har råd att betala för att jaga där, till att man skulle kunna hitta bra lösningar och att det skulle kunna vara mer eller mindre oförändrat.

Viktigt att ha med sig är att jakt och fiske i norra Sverige är otroligt viktigt för många människor, säger jaktvårdskonsulenten.

– En sådan här dom skulle om det går illa kunna skapa stor splittring. Dels mellan samebymedlemmar, ortsbefolkning och andra jägare, dels inom gruppen samer eftersom en majoritet av gruppen samer inte är samebymedlemmar.

En tabufråga

Per-Olof Nutti (SáR), ordförande i Sametinget, håller med om att det finns en risk för splittring mellan samer innanför och utanför samebyarna – men att det är en utmaning som politikerna nu måste gå vidare med.

– Det här kommer inte att gå oberört. Det som varit en tabufråga som man inte vågat ta i, den måste vi ta i nu i Sametinget, i samiska organisationer, i samebyar.

Han anser att förhandlingsläget för Sametingets styrelse kommer att bli avsevärt bättre framöver gentemot staten vad gäller frågor om självbestämmande.

– Politiskt kommer den öppna många dörrar för oss framöver. Det är en positiv dom för mitt folk och de som jag företräder.

Beethovens symfoni

Med domen är det möjligt att se över lagstiftningen för att samer, oavsett om man är med i en sameby eller står utanför, ska få möjligheten till jakt och fiske i de områden man kan hänvisa sin börd, menar Per-Olof Nutti.

De tio år som förflutit när domen behandlats har varit en känslosam process, och beskedet på torsdagen var omvälvande. Per-Olof Nutti ser nu att något håller på att hända i stort vad gäller samefrågor i Sverige, och nämner bland annat regeringens och Sametingets pågående arbete med att etablera en samisk sanningskommission i Sverige.

– Du sitter i ett mörkt rum och lyssnar på Beethovens femte symfoni. Och helt plötsligt smäller det till, dörrar öppnas, det blir ljust. Det kände jag i dag, säger han.