Zelenskyj ger premiärministern en andra chans

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Oleksyj Hontjaruk i parlamentet i Kiev i augusti förra året.
Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Oleksyj Hontjaruk i parlamentet i Kiev i augusti förra året.

NYHETER

Ukrainas president väljer att låta landets premiärminister stanna kvar på sin post trots att det läckt ut att Oleksyj Hontjaruk ska ha sagt att president Volodymyr Zelenskyj har en "primitiv förståelse av ekonomin".

Läckan ledde till att Hontjaruk lämnade in sin avskedsansökan.

– Jag har bestämt mig för att ge dig och din regering en andra chans, sade Zelenskyj på ett möte under fredagen med Hontjaruk.

Tidigare under dagen hade premiärministern lämnat in sin avskedsansökan.

"Klippta och bearbetade"

""För att undanröja alla tvivel om vår respekt för och tillit till presidenten har jag skrivit ett avgångsbrev och överlämnat det till presidenten", meddelade Oleksyj Hontjaruk.

Det rör sig om en inspelning som uppges komma från samtal mellan ministrar och företrädare från ukrainska centralbanken. Där hörs de diskutera hur de ska förklara den senaste ekonomiska utvecklingen för Zelenskyj – som gått från arbetet som skådespelare och komiker till att bli president utan tidigare politisk erfarenhet.

Hontjaruk säger att förklaringen måste vara enkel då "Zelenskyj har en väldigt primitiv förståelse av ekonomin", rapporterar lokala medier.

Efter att inspelningen läckt ut förklarar Hontjaruk att ljudfilerna är klippta och bearbetade för att ge ett visst intryck, och att det inte är sant att han och hans medarbetare inte respekterar presidenten.

"Skäms"

Premiärministern talade också på fredagen i parlamentet i Kiev, och förklarade då att Ukraina måste stå enat mot vilseledande information. Som svar fick han en stående ovation av en del ledamöter, men andra ropade "Skäms!".

Hontjaruk tillträdde så sent som i augusti. 35-åringen blev då omtalad som världens yngste regeringschef – en titel som sedan dess dock vandrat vidare, först när 34-åriga Sanna Marin tillträdde som Finlands statsminister, och sedan när Sebastian Kurz, 33, återkom som förbundskansler i Österrike.

Publicerad:

LÄS VIDARE