Coronasmittade Conny, 74, låg i sin egen avföring

Sjuksköterskan Victoria slog larm – förlorade jobbet

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-08-02

Conny, 74, låg i sin egen avföring på en avdelning för covid-19-patienter på Lidingö sjukhus.

Han skrek på hjälp när sjuksköterskan Victoria Öhrn, 40, fann honom och slog larm.

– Det var det värsta jag sett, säger hon.

Synen som mötte Victoria Öhrn när hon klev in på Connys rum på Lidingö sjukhus 20 april var vedervärdig. Den 74-årige, coronasmittade mannen låg i sin säng med grindarna uppdragna, vilket innebar att han inte kunde ta sig till toaletten. Han skrek ”hjälp mig, hjälp mig!” och låg i sin egen avföring och urin. Bakom den stängda dörren hade han legat en längre tid utan att någon hört honom eller kollat hur han mådde.

– Det var det värsta jag sett. Så ovärdigt, säger Victoria.

Conny var diabetiker och i behov av vård och mediciner. Victoria gav honom snabbt Fanta att dricka och det var tydligt att han var mycket törstig.

– Jag fick upp honom ur sängen och satte honom i rullstolen, så han slapp ligga i sängen, säger Victoria.

Sedan försökte hon få tag på jourhavande sjuksköterska, som denna dag var hennes chef på bemanningsföretaget där Victoria jobbade. Efter upprepade försök gav hon upp. Efter 20 minuter gick hon ut och sa till undersköterskorna som jobbade på passet att tillkalla hjälp. Situationen var fullständigt ohållbar.

”När vi såg bilderna… det var helt fruktansvärt. Vi trodde ju inte att det var på riktigt”, berättar dottern Linda.

– Jag är ju sjuksköterska, min instinkt är att vårda. För mig var det självklart att ingripa.

Men trots Victorias insatser fick fallet ett tragiskt slut. Både patienten och Victoria tvingades betala ett högt pris för vad som hände den där aprildagen.

Victoria, som själv inte var i tjänst 20 april, gick in till Connys rum efter anhörigas vädjande. De hade då i två veckors tid försökt nå ansvariga på avdelningen för att få uppdateringar om hur Conny mådde. När de inte lyckades vände de sig till Victoria, en nära vän till familjen som jobbade som sjuksköterska på sjukhuset några dagar i veckan. Även hon gjorde flera försök att nå jouren. Till slut kom döttrarna och Victoria överens om att någon var tvungen att titta till Conny.

Victoria lovade att hjälpa till, trots att hon egentligen var ledig. Hon tog med sig dryck utifall Conny inte fått i sig tillräckligt med vätska.

Victoria Öhrn.

Dagen efter besöket fick hon ett mejl från arbetsgivaren.

– Det stod att jag besökt en patient utanför min tjänst och att Lidingö stad såg mycket allvarligt på händelsen. Jag skulle bli polisanmäld för olaga intrång och fick sparken med omedelbar verkan, säger Victoria.

Efter den dagen, 20 april, blev Conny stadigt sämre. Covid-19 stärkte sitt grepp om hans kropp och han slutade äta och dricka. Efter två veckor avled han i sviterna av sjukdomen i hemmet.

Connys dotter Linda är i dag mycket upprörd över hur hennes pappa har behandlats. Från det att han lades in på den särskilda covid-19-avdelningen hade hon förgäves försökt få insyn i hur Conny mådde.

– När vi såg bilderna… det var helt fruktansvärt. Vi trodde ju inte att det var på riktigt. Det är människor vi talar om, äldre människor som redan är i en utsatt position, säger hon.

– De hade satt upp grindarna på sängen för att det hade blivit för mycket jobb om att alla coronapatienterna själva skulle gå på toaletten. Det trots att pappa kunde gå själv. Så de fick blöjor och sedan fick de ligga där. Men pappa hade intorkat bajs på hela benet. Det var ingenting som bara hänt där och då.

”Jag får aldrig min pappa tillbaka”, säger Linda. Hon hoppas att bilderna ska få fler att vakna upp till vad som händer på vissa av äldreboendena.

Hon är också arg på hur Victoria behandlats.

– Det var fruktansvärt. Jag hörde faktiskt av mig till bemanningsföretaget efteråt. Hon var en anställd med hjärtat på rätt ställe, som bara skulle lämna vätska och mat. Det enda hon ville var att hjälpa oss, i en situation då vi inte fick kontakt med avdelningen. Då väljer företaget att sparka henne.

Hon hoppas att bilderna ska få fler att vakna upp till vad som händer på vissa av äldreboendena.

– Jag får aldrig min pappa tillbaka, men jag vill informera om det här för att fler inte ska drabbas, för att få folk att förstå att det är så här det går till i Sverige i dag.

Connys fall har anmälts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Verksamhetsområdeschef för Lidingö stad, Britt-Marie Wikström, är fåordig kring ärendet. Hon skriver i en mejlkommentar att hon ser fram emot en utredning:

”Det här enskilda ärendet har granskats av medicinskt ansvarig sjuksköterska. Patienten har också följts upp av ansvarig läkare på plats. Vi välkomnar också en objektiv bedömning av påstådda missförhållanden men kommer inte, under pågående utredning, att kommentera detta mer.”

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt bemanningsföretaget, utan framgång.