Mönstring drar i gång trots pandemi

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-06-07

Snart påbörjas mönstringen för nästa kull 18-åringar.

Av 15 000 ska 5 000 väljas ut för militärtjänst.

Från och med måndag dimper "Mönstringshandboken" ned i brevlådan hos de som tidigare i vår togs ut för mönstring. Boken är en nyhet från Rekryteringsmyndigheten. I den finns information om värnplikten och om hur mönstringen går till. Där finns bland annat träningstips inför de fysiska tester som görs vid mönstringen.

Under våren har mönstringen för personer födda 2001 legat nere under en månad på grund av coronaviruset. Pandemin är inte över, men mönstringen för nästa årskull inleds ändå i augusti.

– Som det ser ut nu, bedömer vi att vi kan börja, säger generaldirektör Christina Malm.

Test tas bort

Hon uppger att många smittskyddsåtgärder har vidtagits, inte minst inne i mönstringslokalerna i Malmö och Stockholm. Till exempel har cykeltesten för att testa kondition ställts in.

– Där sitter man tillsammans med andra i grupp och cyklar och svettas. Det här momentet har vi helt enkelt tagit bort, säger Malm.

I stället ska medicinpersonal värdera den värnpliktiges fysiska förmåga utifrån frågeformulär. Styrketestet, som påminner om marklyft med skivstång, finns dock kvar.

Mönstringen tar som regel en dag. De som behöver övernatta kan komma att få sova i enkelrum på hotell, i stället för på logement.

Är intresserade

Sverige återupptog värnplikten 2017 och nu mönstrar årligen ett stort antal 18-åringar.

De 15 000 som valts ut för mönstring i denna omgång ska från augusti till maj 2021 testas och bedömas för 5 000 befattningar inom Försvarsmakten.

De har valts ut från de nästan 100 000 födda 2002 som svarade på frågor i det så kallade mönstringsunderlaget på webben i vintras. Omkring 30 procent av dem som mönstrar är kvinnor.

Christina Malm bedömer att det är få av alla som kallats till mönstring som inte är intresserade.

– För närvarande är det så att om man svarar (i mönstringsunderlaget) att man absolut inte är intresserad då blir man inte kallad till mönstring, säger hon.

Riskerar böter

De som inte inställer sig till mönstring kan "få böter och en prick i belastningsregistret", står det i Mönstringshandboken.

I den senaste årskullen var det bara 92 av 13 000 kallade som inte dök upp.

Det är "de bäst lämpade" som ska tas ut för någon av de 5 000 värnpliktsbefattningarna. Någon skillnad mellan män och kvinnor när det gäller kraven görs inte.

Många av de som mönstrar faller ifrån för att de inte klarar grundkraven.

– Vi behöver mönstra 3,5 individer för att få ut en godkänd, säger Malm.

Kraven varierar utifrån vilken befattning det handlar om. Det finns flera hundra olika typer av befattningar.

Till exempel krävs mycket god fysik för att bli jägarsoldat, medan de fysiska kraven är lägre för armékock.

Får som man vill?

Andra befattningar ställer helt andra krav, som cybersoldat. Där behöver man vara kreativ, analytisk och ha god logisk förmåga.

Vid mönstringen gör man även begåvningstest och samtalar med en psykolog. Psykologen ska bedöma om den värnpliktige psykiskt klarar av att genomföra grundutbildning och ytterst en krigstjänstgörning.

När man gått igenom hela mönstringen väntar ett möte med inskrivningshandläggaren, som ser vilka värden den värnpliktige fått och vilka befattningar som matchar. På Försvarsmaktens hemsida finns en befattningsguide. Där kan man inför mönstringen se vilka krav som ställs för de olika befattningarna.

Christina Malm uppger att man i möjligaste mån försöker ta hänsyn till vad den värnpliktige är intresserad av.

– Men ytterst kan vi också fatta beslut mot den enskildes vilja, därför att Försvarsmakten behöver personal på de olika befattningarna, säger hon.

Följ ämnen i artikeln