Regioners kostnader för nätläkartjänster ökar

TT

Uppdaterad 2020-06-08 | Publicerad 2020-06-06

För att undvika sociala kontakter och smittrisk har många utnyttjat privata vårdappar under coronakrisen. Sjukvårdsregionernas kostnader för vårdapparna har därmed ökar dramatiskt i år. Arkivbild.

För att undvika sociala kontakter har många utnyttjat privata vårdappar under coronakrisen.

Sjukvårdsregionernas kostnader för vårdapparna har därmed ökat dramatiskt i år.

Många har i år undvikit platser med stor smittrisk – däribland även landets vårdcentraler.

Under de första fem månaderna i år har de digitala vårdtjänsterna kostat de redan ekonomiskt knäande regionerna minst 330 miljoner kronor, enligt siffror som SVT Nyheter tagit del av. Om trenden skulle fortsätta året ut landar slutnotan för 2020 på nära en miljard kronor – vilket vore en fördubbling jämfört med i fjol.

Malena Ranch (MP), ordförande i vårdstyrelsen i Region Uppsala, välkomnar nätläkartjänsterna som sådana men hon är samtidigt oroad över de ökande kostnaderna.

– Jämfört med förra året ser vi en dubblering fram till maj och vi tror att det här kommer öka mer eftersom det finns en eftersläpning, säger hon till SVT om utvecklingen i hennes region.

Flera regioner har försökt sjösätta egna appar och andra former av digitala lösningar. De har ökat i popularitet under pandemin men kan ännu inte riktigt konkurrera med de privata alternativen.