Fem coronanyheter tisdagen 10 mars

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Handsprit stjäls från sjukhus, hela Italien har satts i karantän och två personer vårdas på intensiven efter coronautbrottet.

Här är fem viktiga nyheter om coronaviruset den 10 mars.

● Handsprit stjäls från sjukhus

Handspritflaskor och andningsskydd har stulits från sjukhus. Både Södertälje sjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset har polisanmält stölder och stärkt säkerheten.


● Första personerna i Sverige som vårdas på intensiven

Två personer får för närvarande intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset. Antalet konstaterade fall har samtidigt stigit kraftigt och Folkhälsomyndigheten varnar för ”mycket hög risk för inre spridning”.

– Det finns tecken på smittspridning i två regioner, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.


● Undvik onödiga besök på sjukhus och äldreboenden

Nu måste alla ta sitt ansvar och skydda de mest sårbara grupperna, äldre och redan sjuka. Det är det viktiga budskapet från Folkhälsomyndigheten.


● Hela Italien i karantän

Hela Italien ska omfattas av samma karantänrestriktioner som den värst drabbade regionen Lombardiet. Premiärminister Giuseppe Conte kom med beskedet som berör 60 miljoner människor.

Så här lyder de nya reglerna för italienare och turister.


● Experten: Astmatiker måste vara extra försiktiga

Personer med kroniska luftvägssjukdomar är i riskgruppen för att drabbas av coronaviruset. Exakt vilka luftvägssjukdomar det gäller är dock inte helt klarlagt enligt Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens chef på avdelningen för mikrobiologi.

Publicerad: