Person smittad - ska inte ha vistats i riskområde

Av: Nivette Dawod

Publicerad:

St Görans sjukhus har gått upp i stabsläge efter att en patient konstaterats smittad av nya coronaviruset. Personen är en av de 32 nya fall som rapporterats från Stockholm idag.

St Görans sjukhus i Stockholm.
Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
St Görans sjukhus i Stockholm.

Ytterligare en patient är provtagen och väntar fortfarande på provsvar. 
Båda patienterna vårdas nu isolerat vid infektionsklinik och smittspårning har påbörjats. 

Dock är en sak ny: ingen av personerna ska ha vistats i riskområde eller haft kontakt med konstaterat smittade personer, står det i ett pressmeddelande från Region Stockholm:
“Patienterna kom till sjukhuset under fredagen och har ingen konstaterad koppling till varandra och har vårdats vid olika enheter inom sjukhuset. Ingen av patienterna har känd resa till något riskområde eller kontakt med personer som är konstaterat smittade”. 

Vårdpersonal i karantän

Dessutom uppger Svenska Dagbladet att vårdpersonal på St Görans är satt i karantän. Enligt uppgifter till SvD handlar det om 30-40 personer på flera olika enheter på sjukhuset. 
Region Stockholm skriver i sitt pressmeddelande: 
“Medarbetare som kan ha haft kontakt med patienterna är tagna ur tjänst till dess att Smittskydd Stockholm gjort sin bedömning om de utsatts för risk för smitta.”
– Vi följer våra rutiner för smittspårning för att nå personer som patienterna har haft kontakt med för att avgöra behov av provtagning, isolering och andra åtgärder, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN