Kvinna försvann – skulle plocka svamp i Tierp

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2019-07-29

Kvinnan försvann i skogen när hon plockade svamp på måndagseftermiddagen.

Ett stort antal polispatruller och frivilliga sökte efter henne.

Nu ska hon ha siktats från en helikopter.

– Hon har setts från vår helikopter, hon verkar vara vid hyfsat god vigör, säger Linda Wideberg, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Kvinnan och hennes man gick ut i skogen i norra Uppland vid 13.40-tiden på måndagen, uppger polisen för Aftonbladet.

Efter ungefär en timme kom de ifrån varandra. Polisen larmades strax före 18 då mannen förgäves letat tillsammans med frivilliga i området.

– Det är ett sommarstugeområde, grannar har hjälpt till att söka, sa Ivan Åslund, befäl vid polisens regionledningscentral.

Kvinnan är i 70-årsåldern och går med hjälp av en krycka, men hon har i övrigt ingen sjukdomsbild.

Oväder stoppade helikoptern

Polisen sökte under kvällen med mer än tio patruller, varav flera hundpatruller. Polishelikoptern deltog i sökandet från luften under några timmar, men efter tankning fick den stanna kvar på marken.

– Det är ett oväder på väg in. Det ska bli tolv grader och regn fram till klockan 05. Sedan kan helikoptern förhoppningsvis användas igen, säger Linda Winge, även hon befäl vid ledningscentralen.

Ett oväder under natten har tvingat polishelikoptern att avbryta spaningen från luften – i stället genomfördes en skallgång i skogen.

Vid 21.45 uppgav polisen att försvinnandet behandlas som en särskild händelse och att de gått upp i stabsläge.

– Det brukar ske ganska snabbt när någon varit försvunnen i flera timmar, säger Ivan Åslund.

Drönare skickades upp

Kvinnan hade inte med sig sin mobil under svampturen och har därför inte kunnat spåras via den. I polishelikopterns frånvaro har en drönare med kamera skickats upp för att hjälpa till i sökandet under natten.

– Det är en frivilligorganisation som bidrar med drönare, mc och en hund. Det är vi väldigt tacksamma för, säger Linda Winge.

– I övrigt har vi hundförare i terrängen och fordon som söker längs stigar och vägar. Det är tätbevuxen skog. Bekanta till kvinnan hjälper dessutom till med en fyrhjuling.

Skallgång i skogen

Aftonbladet var under natten på plats när ett tiotal poliser och frivilliga gick skallgång i skogen. Den varade i en och en halv timme och gick knappt två kilometer in i skogen.

– Man går sakta på led med ett visst antal meters mellanrum. Skallgångskedjan gick vid den senast kända positionen där kvinnan varit med sin man. Då ska de ha gått isär för att leta efter svamp på varsitt håll. Tanken var att de skulle vara ute en timme och sedan mötas upp igen, säger Linda Winge.

Vid 07-tiden på tisdagsmorgonen spärrade polisen av en byggnad i området, enligt Aftonbladets reporter på plats.

– Vi håller på att upprätta en fältstab för att kunna jobba direkt på platsen, säger Linda Wideberg, presstalesperson vid polisen.

Drygt två timmar senare hittades kvinnan av en polishelikopter.

– Hon verkar vara vid hyfsat god vigör med tanke på omständigheterna, säger Linda Wideberg.