Kongress-nej till Saudi-affär

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
President Donald Trump på väg mot ett kampanjmöte under onsdagen.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
President Donald Trump på väg mot ett kampanjmöte under onsdagen.

USA:s representanthus har röstat igenom 22 resolutioner om att blockera försäljningen av vapen för miljardbelopp till bland annat Saudiarabien.

För en månad sedan röstade även senaten igenom samma resolutioner, men president Donald Trump lär lägga sitt veto mot dem.

Förutom till Saudiarabien var vapenförsäljningen även tänkt att gå till Förenade arabemiraten och Jordanien. Totalt rör det sig om vapen för drygt åtta miljarder dollar (cirka 74 miljarder kronor).

Representanthuset stoppade försäljningen med en majoritet av rösterna. Men för att åsidosätta Trumps veto, vilket kräver två tredjedelar av rösterna, saknas omkring 50 röster.

Trump beslöt i maj att åsidosätta kongressens granskningsprocess och godkänna försäljningen av vapnen.

Kritiker säger att vapenförsäljningen skulle förvärra kriget i Jemen, där Saudiarabien leder en allians med stöd från USA i stridigheterna mot de Iranstödda Huthirebellerna. FN har sagt att kriget i Jemen lett till världens värsta humanitära katastrof.

"När vi ser vad som händer i Jemen är det så viktigt att USA tar ställning", sade demokraten Eliot Engel, ordförande i representanthusets utrikesutskott.

Republikanen Michael McCaul som sitter i samma utskott kritiserade resolutionerna som farliga i en tid då Iran expanderar i räckvidd.

"Om vi låter dem lyckas kommer terrorismen att frodas, instabilitet kommer att regera och säkerheten för våra allierade, som Israel, kommer att hotas", sade han.

Publicerad:

LÄS VIDARE