Kommunen om kritiserade stängningen: ”Ren omtanke”

Publicerad 2020-05-26

Renoveringen av Kvarteret Kronprinsen har gjort att kommunen stänger ner demensboendet.

Tajmingen i att stänga ner demensboendet på Kronprinsen möts av kritik från anhöriga.

Kommunen menar dock att det måste sättas i relation till renoveringen.

– Det är av ren omtanke för den målgruppen som bor på Kronprinsen, säger Helen Martinsson, avdelningschef för särskilt boende.

Beslutet om att stänga ner Kronprinsens Gruppboende fattades av hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen med hänsyn till den långa renoveringstiden av kvarteret.

– Efter att ha fått info från dem (fastighetsägaren) har vi gjort bedömningen att det blir väldigt svårt för personer med demenssjukdom att vistas i det ljudet under så lång tid, säger Helen Martinsson, avdelningschef för särskilt boende:

– Det är av ren omtanke för den målgruppen som bor på Kronprinsen, då vi anser att det inte är så bra att bo kvar där. Det är ingenting annat.

Helen Martinsson menar att beslutet är gjort av omtanke för de boende.

”Finns inget slutdatum”

Att stänga boendet under pandemin har kritiserats av de anhöriga. Martinsson medger att beskedet kommer olägligt, med tanke på covid-19, men om fastighetsvärden Akelius får sitt bygglov kommer de att påbörja renoveringen.

– Deras plan är att påbörja den byggnationen och renoveringen i kvartal tre. Om det varit så att deras planering sköts på tiden hade man kunnat fundera på det. Men om man ändå vet att något ska ske är det ändå bättre att fatta det beslutet än att gå och dra på det, säger Helen Martinsson.

När ska de boende vara utflyttade?

– Det finns inget slutdatum på det sättet. Vår ambition är att man ska få det boendet man önskat men det finns inget datum när man ska flyttat.

Måste sättas i relation

Det praktiska och kostnaderna för flytten står kommunen för. När det gäller den kritik som de trots det fått utstå har hon full förståelse.

– Oavsett när man lämnat ett sånt här besked har jag full förståelse för att det är ett jättejobbigt besked. Dels är man som anhörig ofta väldigt engagerad i en närstående. Sen är det inget vi som vi väljer att göra i vanliga fall. Att flytta personer med demenssjukdom. Vi vet att det kan bli oroligt inledningsvis.

De risker som det innebär för de demenssjuka att flyttas menar hon måste sättas i förhållande till att stanna kvar.

– Man måste jämföra det och sätta det i relation till vad det skulle innebära för en person med demenssjukdom att vistas så lång tid i den miljön som det kommer bli kring Kronprinsen. Där i ligger beslutet.

Bullret från renoveringen gör att det blir en flytt.

Ser ut att stängas permanent

I det brev som gått ut till de anhöriga framgår det att förvaltningen och fastighetsägaren Akelius fört en dialog om att fortsätta med gruppboendet men då störningarna från arbetet kommer vara så höga genomförs istället en flytt.

”Förvaltningen har därför beslutat att boendet ska stängas och avser inte heller öppna upp efter renoveringen”, står det i brevet.

– I dagsläget har vi inga planer på att flytta tillbaka men det kan ändras. Inga dörrar är stängda.

Det renoveringsarbete som kommer genomföras innefattar såväl att byta ut plattorna utvändigt på det höga blåa huset, vilket Akelius hoppas kunna dra igång i höst, och renovering och byte av avlopp respektive vattenrör.

Projekt drar igång nästa år

– Det pågår i ett och ett halvt års tid där vi tar byggnad för byggnad. Om det är av hänsyn till de projekten de valt att stänga ner gruppboendet eller om det finns andra orsaker också vet jag inte. När det gäller beslut om stängningen får jag be er att kontakta Malmö stad, säger Mikael Ahlborn, Malmöchef hos Akelius.

Projektet som omfattar vattenrören och avloppet är i full gång. Fastighetsägaren går då in i lägenheterna och arbetet tar några dagar. När det kommer ske i Kronprinsens gruppboende är dock inte klart det.

– Jag bedömer inte att det kommer ske detta året. Utan det är tidigast nästa år för just det isolerade projektet.

16 personer bor för tillfället på gruppboendet.