Chockbeskedet: studentutspring först efter sommaren

Publicerad 2020-05-28

Uppsalas gymnasiechef Christine Kastner Johnson

Med bara dagar kvar tills skolgårdarna borde förvandlas till stora kramkalas kommer kallduschen.

Gymnasieelevernas utspring blir kanske av – men först i augusti.

– Det är djupt tragiskt. Det här är det absolut svåraste beslutet vi någonsin fattat, säger Christine Kastner Johnson, chef för de kommunala gymnasieskolorna i Uppsala.

Glädjetårar, flakåk, gulliga bebisplakat, bena på ryggen och studentmössor i luften.

Nej, i år blir det inte så. Inte ens småskaligt, har Uppsala kommun bestämt.

För de kommunala gymnasieskolorna genomförs avslutningen i stället digitalt den 5 juni och betygen skickas till eleverna med post.

Gymnasieskolornas chef Christine Kastner Johnson, är påtagligt berörd över beslutet.

– Vi har stora kommunala gymnasieskolor i Uppsala med väldigt många elever. Vi har verkligen vridigt och vänt på det här, och försökt göra vårt bästa, men landat i att vi inte kan tillåta några utspring.

Försökt hitta lösningar

Att studenterna som nu missar sitt utspring är besvikna förstår hon, men hon säger samtidigt att många förstår.

– Vi har fört dialoger med elevkårerna och försökt hitta lösningar, men eftersom vi har så många elever på våra skolor kan vi inte riskera något. Det räcker ju med att en person är sjuk och sedan kan smittspridningen vara i gång. Det vore katastrof.

I stället för utspring kommer eleverna dagarna före skolavslutningen, klassvis att få ha picknick utomhus, men med tydliga riktlinjer. Dessutom har möjligheten öppnats, åtminstone delvis, för ett utspring i augusti.

Christine Kastner Johnson förklarar:

– Vi vill ju att eleverna ska få ha sitt utspring, det vill vi verkligen. Därför planerar vi nu för att genomföra utspringen den 14 augusti i stället. Om Folkhälsomyndigheten tillåter det.

Mer information nästa vecka

Redan nästa vecka hoppas gymnasiechefen att det kommer mer information om hur höstens skolstarter blir. Om kommunen får grönt ljus från myndigheten kommer Uppsalas gymnasister få sitt efterlängtade utspring, i samband med skolstarten.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, vi måste ju i första hand se till att skydda vården, det är det primära. Att situationen sedan är som den är, det är väldigt ledsamt.