Mexiko går om Italien i antal virusavlidna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Antalet smittade och döda fortsätter att öka i Mexiko.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Antalet smittade och döda fortsätter att öka i Mexiko.

Mexiko passerar Italien på listan av länder med flest registrerade avlidna i covid-19.

Det latinamerikanska landet har i absoluta tal därmed det fjärde högsta dödstalet i världen, efter USA, Brasilien och Storbritannien.

Det senaste dygnet har 276 nya dödsfall rapporterats, vilket skriver upp den officiella dödssiffran till drygt 35 000 personer. Enligt Italiens statistik har strax över 34 900 människor avlidit till följd av covid-19 där.

Då har i och för sig Italien mindre än hälften så många invånare som Mexiko, 60 respektive 126 miljoner.

Mexiko har stadigt stigit på listan över antalet avlidna och passerade Frankrike för en dryg vecka sedan.

Närmare 300 000 personer har testats positivt för viruset i Mexiko, men myndigheterna är öppna med att antalet smittade är betydligt fler än så.

Smittspridningen håller dock på att bedarra i landet, enligt president Andrés Manuel López Obrador, som säger att han är optimistisk efter att ha fått den senaste informationen om läget.

– Rapporten var positiv, bra. Slutsatsen är att pandemin går ner, att den håller på att förlora i intensitet, säger han.

Den före detta hälsoministern Salomón Chertorivski håller dock inte med presidenten. Enligt honom har inte dödstalen och antalet nya smittade gått ner tillräckligt på senare tid, och han anser att Mexiko har börjat lätta på restriktionerna för tidigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE