Semestermål lockar – men resandet minskar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Resandet ökar till typiska semestermål, till exempel Gotland. Arkivbild.

Typiska semesterorter hade förra veckan ökad tillströmning av turister, visar data från Telia. Men det totala resandet i landet går ner.

– Det är nu man går in i semesterläge, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Resandet till, från och inom typiska semesterdestinationer har ökat den senaste veckan. Antalet resor till Gotland ökade med 54 procent under vecka 28 jämfört med vecka 27. Data från Telia visar även att resandet ökade i Kalmar, Blekinge och Hallands län.

– Det är typiska semesterdestinationer men om man tittar på hur sommaren såg ut 2019 så är det fortfarande lugnare, säger Kristofer Ågren på Telia.

Fler i semesterläge

Det totala resandet i landet minskade med åtta procent mellan vecka 27 och vecka 28. Något som kan ha att göra med att fler hunnit ta sig till sina semestermål och gått ner i semesterlunk.

Kristofer Ågren konstaterar också att vi inte förrän om några veckor kommer att kunna dra några slutsatser av trenderna kring resandet under den här sommaren jämfört med förra året.

– När vi ser nästa vecka och veckan därefter kommer vi se hur väl den här sommaren stämmer överens med en typisk sommar, men ingenting är ju normalt det här året, säger han.

Varierad rörelse

När rekommendationerna för att minska smittspridningen i Sverige kom blev det en rejäl rörelseminskning. Vecka tolv minskade rörelsen i landet med cirka 20 procent till följd av att många arbetade hemifrån och valde att inte resa, varken utomlands eller inom landet.

– Den nivån höll i sig ungefär till vecka 21-22. Sedan gick vi upp på en högre rörelsenivå och höll den i snitt till förra veckan då det var en nedgång jämfört med veckan dessförinnan, förklarar Kristofer Ågren.

Publicerad:

LÄS VIDARE