Uppsalas rysardrottning snart USA-aktuell

Uppdaterad 2020-07-07 | Publicerad 2020-07-06

Camilla Stens roman Staden utkommer snart i USA.

Hon har skrivit åtta böcker på fem år – innan hon hunnit fylla 30. Utgivningen av spänningsromanen Staden har sålts till 15 länder och filmrättigheterna har köpts av Nordisk Film. Och snart erövrar Camilla Sten den engelska marknaden.

Camilla Sten har fått ryggskott. Precis när hon har tagit en långhelg från skrivandet. Men, ryggskott eller inte, imorgon ska hon upp på skrivhästen igen, i det rödaste rappet. Då börjar hon på nästa roman som kommer ut till hösten. Det blir en uppföljare på boken Bergtagen, som kom i april, andra delen Järvhögatrilogin.

Sedan den dystopiska debuten En annan gryning (2015) har hon skrivit ungefär två böcker per år. Fram till 2018 balanserade hon dessutom skrivandet med psykologistudier vid Uppsala Universitet.
– Jag har inte barn. Jag har inget annat jobb. Det finns inget annat att göra, säger Camilla Sten. Jag började skriva på heltid för två år sen och jag kan inte släppa vilken tur jag har, att få ägna sig åt det man älskar. Jag tar det inte för givet, jag vill langa ut så mycket text som möjligt.

Hur ser dina skrivrutiner ut?
– Oj, det kommer låta väldigt oorganiserat. Men jag ska vara ärlig. Jag går upp runt 10.30, äter rostat bröd i sängen, tittar på YouTube i sängen. Sen känner jag mig redo att börja skriva framåt eftermiddagen. Jag skriver 2000 ord om dagen, fem dagar i veckan. 2000 ord tar någon timme för mig. Man vill inte överanstränga den kreativa motorn. Det tar ungefär två månader för mig att skriva ett råmanus.

Svår engelsk marknad

Det står nu klart att nagelbitaren Staden (2019) kommer att säljas till USA, England och Kanada i vår. Boken handlar om ett samhälle där fanatisk väckelserörelse verkar och som mystiskt avfolkas över en natt. Det här är den första av Stens romaner som kommer på engelska.

– Det känns sjukt. Den engelska marknaden är så fruktansvärt svår att ta sig in på. Amerikanska förlag gillar inte riktigt att satsa på utländska författare. De har så stark intern litterär tradition. Det är klart att det är drömmen på något plan, man får en enorm räckvidd. Jag grät när jag fick höra det.

Skrivdagen börjar med YouTube och rostat bröd i sängen.

Samarbetar med mamma Viveca Sten

Camilla är inte den enda i Sten-släktet som bemäktigat den engelska marknaden. Camillas mamma är välkända deckarförfattaren Viveca Sten. Hon debuterade när Camilla var i tonåren och tillsammans har de skrivit fyra romaner, trots att Camilla uttrycker en att hon hyste en bister farhåga om att samarbetet skulle kulminera i ett tredje världskrig.

– Jag skulle skriva råmanus och mamma skulle redigera. Första gången jag läste hennes redigering grät jag hysteriskt för att jag tyckte att hon förstört manuset. Men sen vande jag mig vid hur vi samarbetade och tycker nu att det funkar toppen.

Mor och dotters författardrömmar växte under samma tak, berättar Camilla, som gav sig på sitt första försök till fantasyroman som 14-åring.
– Jag skrev den när en biologilärare, sa att hela klassen kunde få MVG på ett prov om vi bara la en halvtimme om dagen på att plugga. Det klickade i huvudet: om jag skriver en sida om dagen i ett år så har jag en bok. Jag hittade den nyligen och läste igenom den igen. Och tänkte ändå: you go lilla baby-Camilla.