Publicerad:
Uppdaterad:

FN: Många dödade av tårgasgranater i Irak

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Irakiska säkerhetsstyrkor har börjat använda två nya typer av tårgasgranater, enligt Amnesty International.
Foto: Handout, Amnesty
Irakiska säkerhetsstyrkor har börjat använda två nya typer av tårgasgranater, enligt Amnesty International.

Protesterna i Irak har krävt hundratals dödsoffer sedan de inleddes.

Flera har dödats sedan de träffats av tårgasgranater, enligt en FN-rapport.

De regeringskritiska demonstrationerna inleddes den 1 oktober. Demonstranterna kräver bland annat ett stopp för den utbredda korruptionen och att det tas krafttag för att få ner arbetslösheten.

Säkerhetsstyrkor har vid flera tillfällen skjutit skarpt mot dem som demonstrerar. Omkring 300 personer har dödats sedan protesterna inleddes, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån AFP. De flesta dödsoffren har varit civila.

Styrkorna har även flitigt använt tårgas mot demonstranterna. Och flera personer uppges ha dödats eller skadats sedan de träffats i huvudet eller på överkroppen av tårgasbehållare.

Enligt Amnesty International använder säkerhetsstyrkorna två nya typer av tårgasgranater. De är tillverkade i Iran och Serbien och ska vara byggda som militära granater samt vara upp till tio gånger tyngre än en vanlig tårgasgranat.

"Det har fått förödande resultat", skriver organisationens Mellanösternchef Lynn Maalouf i ett uttalande.

Enligt Amnesty finns det flera exempel där människor fått svåra huvudskador och dödats sedan de träffats av tårgasgranaterna.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har uppgifter om minst tolv sådana dödsfall.

Enligt en färsk rapport från FN:s hjälporgan i Irak (Unami) har minst 16 personer dödats på det sättet. Unami, vars rapport gäller perioden den 25 oktober till den 4 november, baserar sin information på uppgifter från vittnen och offer samt videofilmer. Hundratals människor har även behövt vård sedan de inandats tårgasen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: