Turkiet: ”Vi är inget hotell för IS”

Inrikesministern: Kommer skicka tillbaka alla terrorister

Publicerad 2019-11-02

Turkiet kommer att skicka tillbaka tillfångatagna IS-terrorister till sina ursprungsländer, oavsett om dessa vill ta emot dem eller inte.

Det uppger den turkiska inrikesministern Suleyman Soylu.

– För Sveriges del handlar det om 10 till 15 jihadister, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

I samband med Turkiets offensiv i nordöstra Syrien greps flera IS-terrorister som tidigare hållits i förvar av det kurdiska styret i regionen.

Nu meddelar Turkiets regering att man har för avsikt att skicka tillbaka utländska jihadister till deras respektive hemländer.

– Vi kommer inte att behålla dem för evigt. Vi är inte ett hotell för Daesh, säger landets inrikesminister Suleyman Soylu.

Ingen överraskning

För Sveriges del handlar det om mellan 10 och 15 män som stridit för terrororganisationen IS. Det uppger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det är svårt att veta exakt antal. Vissa har dött och några är på flykt just nu, men jag skulle uppskatta att det handlar om en handfull män, mellan 10 och 15, säger han.

Själva återvändandet kommer emellertid inte att komma som någon överraskning.

– De kommer inte bara helt plötsligt att dyka upp. De sätts på ett plan som kommer mötas upp av SÄPO på flygplatsen.

Magnus Ranstorp säger också att dokumentationen kring jihadisterna är god. Det har hållits förhör med dem och såväl NATO som Sverige har sannolikt fått underrättelser om vilka det handlar om.

Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu på en presskonferens i Ankara tidigare i år.

Hård kritik

Turkiets avsikt är att repatriera jihadisterna oavsett om deras ursprungsländer vill ta emot dem eller inte, säger Soylu, och kritiserar samtidigt bland andra Storbritannien och Nederländerna för att ha fråntagit IS-krigare deras medborgarskap, rapporterar TT.

– De har hittat en enkel lösning. De säger: "Jag tog bort hans nationalitet, han är ert problem nu." Det är oacceptabelt för oss, det är totalt oansvarigt. Vad vill ni att jag ska göra med era terrorister?

Drygt 12 000 misstänkta IS-terrorister hölls tidigare fängslade av den kurddominerade SDF-milisen.

Ett okänt antal jihadister befaras också ha rymt i anslutning till kaoset som omgav den turkiska offensiven.