Judisk läkare: Karolinska erbjöd pengar för min tystnad

Uppdaterad 2019-11-06 | Publicerad 2019-06-02

Karolinska sjukhuset har anklagats för att mörklägga antisemitiska trakasserier mot flera judiska läkare.

En av läkarna ska ha erbjudits ett skadestånd för att lägga ner sina krav mot sjukhusledningen.

– Det är graverande att erbjuda pengar för att jag ska ”glömma” att det faktiskt förekommit antisemitism, säger han.

Det var i slutet av oktober 2018 som Aftonbladet kunde avslöja att en judisk läkare anmält en överläkare för att under flera år ha trakasserat läkare på antisemitisk grund.

Den utpekade överläkaren, som 2014 var verksamhetschef på kliniken, publicerade flera inlägg på Facebook som klassats som antisemitiska av flera experter, som Svenska Kommittén mot antisemitism, SKMA, och Forum för levande historia. Verksamhetschefen ska också ha hindrat de judiska läkarna från att forska, träffa patienter samt ska ha fällt antisemitiska glåpord som ”där går det judiska ghettot” till läkaren och en judisk kollega.

Hemlig bandinspelning

Den judiske läkaren larmade sjukhusledningen redan i juni 2017. Aftonbladet har tagit del av en hemlig ljudinspelning från ett möte i oktober samma år mellan läkaren och hans dåvarande verksamhetschef, professorn på kliniken. Efter att den judiske läkaren läst upp vad den utpekade överläkaren ska ha publicerat för antisemitiska budskap i sociala medier svarar chefen bland annat:

”Nej, vi skiter i det här, det är ointressant”.

”För mig hade det varit viktigt om han (den utpekade överläkaren, red anm.) suttit här i biblioteket och skanderat den här typen av ord, eller gått runt med nazistflaggor i korridoren, men jag har aldrig någonsin hört ett ord från honom i den här vägen. Därför blir det för mig att jag inte tror på det där du säger.”

När Aftonbladet söker professorn för en kommentar hänvisar han till sjukhusets pressavdelning.

Inspelningen har också lämnats in till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som just nu har två aktuella tillsynsärenden mot Karolinska universitetssjukhuset och facket.

Hotats och varnats efter inspelningen

Professorn skötte även den kritiserade internutredningen våren 2018, efter att den judiske läkaren gjort ännu en anmälan. Professorn kritiserades bland annat för att inte vara objektiv och för att de utfrågade inte fick vara anonyma.

– Sjukhusets fokusering på att samtal spelats in är för mig förbryllande. Rimligen borde fokus vara på innehållet. Syftet med inspelningarna har varit att avslöja uppenbara missförhållanden i vården på en känd dysfunktionell arbetsplats med uttalade arbetsmiljöproblem där rasism/antisemitism, misogyni, mobbning och brister i patientsäkerhet varit vardag. Karolinskas policy om nolltolerans mot antisemitism och rasism har i praktiken varit tomma ord, säger den judiske läkaren.

Han säger att det fortfarande råder en tystnadskultur på sjukhuset.

– Att jag spelade in samtalet har lett till varningar och hot från Karolinska med syfte att tysta mig. Det har blivit en klassisk ”blame the victim”-situation, där jag är den som råkat illa ut. Efter att det här blev känt i media har situationen blivit mycket värre, jag har utsatts för ytterligare repressalier – som begränsade arbetsuppgifter – med syfte att mobba ut mig, säger läkaren.

”Erbjöd pengar för att hålla käften”

Efter flera misslyckade utredningar inledde Karolinska universitetssjukhuset i Solna i vintras ytterligare en utredning, efter att den internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal center riktat skarp kritik mot sjukhusets ledning.

I slutrapporten konstaterades att sjukhusets agerande inte varit tillräckligt. Däremot kunde utredarna inte slå fast att trakasserierna varit antisemitiska. Såväl anmälaren som Svenska kommittén mot antisemitism har krävt att utredningen underkänns, bland annat för att den ska ha ignorerat vittnesmål från tre judiska läkare.

I mejlkorrespondens som Aftonbladet tagit del av mellan läkarens advokat Sebastian Scheiman och den tidigare sjukhusdirektören Annika Tibell framkommer också att advokaten kontaktats av judiska patienter som ska utsatts för antisemitiska kommentarer från en läkare på samma klinik.

I ett möte nyligen med en förhandlingschef i Region Stockholm ska den judiske läkaren ha erbjudits pengar – i utbyte mot att han tar tillbaka sina uttalande om repressalier och kraven på underkänna rapporten.

– De erbjöd sig att betala mina advokatkostnader och ett symboliskt skadestånd för att de inte agerat tillräckligt snabbt, mot att jag ska acceptera sjukhusets inställning att det inte förekommit antisemitism och vara tyst framöver. Det är graverande att erbjuda pengar för att ”glömma” att det faktiskt förekommit antisemitism, säger han.

Karolinska: ”Inte nöjda”

När Aftonbladet söker den nytillträdde sjukhusdirektören Björn Zoëga blir vi hänvisade till HR-direktören Patricia Enocson. Hon svarar dock inte på specifika frågor om den anmälande läkarens situation på sjukhuset, och kommenterat inte heller att han ska ha erbjudits pengar för att dra tillbaka sina krav.

– Vi ser mycket allvarligt på situationen och tar kraftfullt avstånd från alla former av trakasserier och kränkande beteenden. Vi agerade inte tillräckligt snabbt i början av detta ärende och det är vi inte nöjda med. Vi har förståelse för att det därför finns frustration. Nu arbetar vi målmedvetet på flera plan för att lösa situationen och med stöd av svensk arbetsrätt. Den processen är inte klar och därför kan vi inte kommentera mer nu. Detta även av hänsyn till våra medarbetares integritet, skriver hon i en mejlkommentar.

I november kunde Aftonbladet avslöja att chefen för den utpekade kliniken fick lämna sin chefstjänst när anklagelserna blev kända. Den utpekade överläkaren fick ta time out från sin tjänst, likaså den ovan nämnda professorn. Båda är åter i tjänst men med andra arbetsuppgifter