Nya Zeeland förklarar seger över viruset

Lars Pedersen/TT

Publicerad 2020-04-27

Premiärminister Jacinda Ardern säger att coronaviruset för närvarande är "eliminerat" i Nya Zeeland. Arkivbild.

Nya Zeeland har lyckats stoppa allmän spridning av coronaviruset, enligt premiärminister Jacinda Ardern.

– Vi har vunnit slaget, säger hon enligt BBC.

Landet införde ett antal av de mest långtgående restriktionerna i världen tidigt under pandemin, när bara några dussintals smittfall var kända.

Med stängda gränser, strikt nedstängning av samhället och utförlig testning och smittspårning, har Nya Zeeland hittills registrerat 19 dödsfall och färre än 1 500 bekräftade eller sannolika smittfall.

Landets isolerade läge och lättstängda gränser var en fördel vid virusutbrottet, påpekar experter. Men regeringen har också lovordats för sitt klarspråk under krisen.

Under de senaste dagarna har nya smittfall räknats i ental. Jacinda Ardern uppmanar ändå till vaksamhet så att den goda trenden håller i sig.

Enligt hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield tyder det låga antalet nya fall att målet om "elimination" av viruset är nått, även om ytterligare nya fall kan dyka upp.

Från tisdagen lättas restriktionerna så att viss affärsverksamhet, friskvård och utbildning får återuppta verksamheten. Men generellt gäller fortfarande att folk ska hålla sig hemma och undvika socialt samspel.

– Vi återstartar ekonomin, men det gäller inte människors sociala liv, säger Jacinda Ardern.

Slaget är vunnet – så också kriget? Tiden får utvisa.