Storbrand i höghus – misstanke om brott

Publicerad 2020-04-26

En kraftig brand uppstod under natten mot söndagen i ett niovåningshus norr om Stockholm.

136 lägenheter har evakuerats.

– Det här är en omfattande brand och vi har haft en mycket stor insats. Brinnande föremål ramlade ner från taket på balkongerna, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl vid räddningstjänsten.

Larmet om branden kom klockan 00.27 under natten mot söndagen. Ett 50-tal brandmän från sex olika stationer var på plats som mest.

Höghuset brinner kraftigt på taket.

”Extremt mycket rök”

– Troligtvis kommer vi låta en del av taket brinna och rikta in oss på att försöka begränsa branden så den inte sprider sig neråt, säger Tommy Wållberg från Storstockholms brandförsvar.

Det finns inga uppgifter om personskador. Boende i två trappuppgångar evakuerades till en skola och närliggande Jakobsbergs sjukhus.

– Det är totalt 136 lägenheter som har utrymts, säger Tommy Wållberg.

Som mest var det 13–14 enheter på plats som bekämpande branden. Räddningstjänsten räknar med att arbetade vidare på platsen hela förmiddagen.

– Det här har varit en mycket stor insats. Vi är säkert kvar till förmiddagen i morgon för eftersläckning. Branden på taket är under kontroll, men det är mycket glödbränder under plåtarna vi arbetar med, säger Tommy Wållberg.

Polisen misstänker brott

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Det har varit någon form av arbete på taket. Man har bytt takpapp. Misstanken är att branden har uppstått i samband med det, säger Jonas Widmark.

Enligt räddningstjänsten har inga lägenheter blivit brandskadade. Däremot kan vatten ha runnit i en flera av lägenheterna.

Följ ämnen i artikeln