Säpo varnar: Samhällets sårbarhet ökar

Henning Eklund/TT

Publicerad 2020-04-28

Desinformationskampanjer och påverkansoperationer. Cyberspionage och uppköp av viktig verksamhet. Främmande makt kan försöka utnyttja att coronakrisen slår mot Sverige, varnar Säpo.

Att många jobbar på distans är en av flera anledningar till oro för säkerhetsläget i Sverige i dag, enligt Säkerhetspolisen.

– Normalt hanteras skyddsvärden på arbetsplatser men nu måste många göra det från hemmet. Det är viktigt att säkerhetsskyddet anpassar sig efter det, säger Linda Escar, enhetschef för Säpos säkerhetsskydd.

Ett exempel är att mer information än vanligt nu överförs via internet eller telefon, vilket kan utnyttjas av utländska intressen.

Känslig information

– Det gäller att tänka på om man hanterar säkerhetskänslig information och om man gör det, fundera över hur den lagras. Prata inte om känslig information över öppna videokonferenser, öppna mejl eller en öppen telefonlina, utan att göra det på ett säkert sätt via kryptering, säger Escar.

Tidigare har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varnat för att det är direkt olämpligt att använda vissa videotjänster, som exempelvis Zoom, när man hanterar känslig information, på grund av bristande kryptering.

Påverkanskampanjer

Förutom cyberspionage ägnar sig främmande makt också åt desinformation och påverkanskampanjer. Men hur det ser ut eller om det nu blir vanligare kan – eller vill – Linda Escar inte svara på.

– Det kan jag inte prata om nu, men vi vet att främmande makt generellt ökar sin underrättelseaktivitet i kristider, och att samhällen då blir mer sårbara.

En annan fara är att utländska intressen utnyttjar de ekonomiska problemen många svenska företag befinner sig i genom att köpa upp känslig verksamhet. Moderaterna har i riksdagen nyligen drivit på för ny lagstiftning som ska stoppa utländska uppköp av svenska företag som kan hota säkerheten, något som Socialdemokraterna har ställt sig positiva till.

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen