Nordkorea provocerar med ny uppskjutning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En man ser en projektil avfyras från Nordkorea på sydkoreansk tv tidigare i år. Arkivbild.
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
En man ser en projektil avfyras från Nordkorea på sydkoreansk tv tidigare i år. Arkivbild.

Efter en månads stillestånd har Nordkorea avfyrat två projektiler ut i Japanska havet vid landets östkust, uppger den sydkoreanska militären.

Japan ser uppskjutningen som ett hot mot det internationella samfundet.

Det var två kortdistansprojektiler som avfyrades från provinsen Södra Hamgyong, säger den sydkoreanska militären. Projektilerna sköts upp klockan 17 lokal tid och flög 38 mil över Japanska havet, på en maxhöjd av cirka åtta mil.

Enligt Japans kustbevakning har Nordkorea avfyrat vad som verkar likna ballistiska robotar som inte kommit in i landets ekonomiska zon.

"Övervakar situationen"

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att Tokyo kommer att hålla tät kontakt med sina allierade och bevaka situationen.

– Flera robotuppskjutningar från Nordkorea är en allvarlig utmaning inte bara för Japan utan även det internationella samfundet, säger han.

– Vi kommer att öka vår vaksamhet för att upprätthålla det japanska folkets säkerhet och tillgångar.

USA följer också situationen noga och håller kontakten med sina allierade i regionen, säger en icke namngiven tjänsteman till AFP.

Det är den 13:e gången i år som Nordkorea utfört vapentester. Landet får inte avfyra ballistiska robotar enligt en resolution från FN:s säkerhetsråd.

Avbrutna samtal

I slutet av oktober avfyrades två projektiler från Södra Hamgyong mot Japanska havet, meddelade sydkoreansk militär. Enligt rapporter var det då ballistiska kortdistansrobotar.

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un har satt årsskiftet som tidsfrist för återupptagna samtal med USA om kärnvapennedrustning.

USA:s president Donald Trump har tonat ned de senaste uppskjutningarna från Nordkorea.

Förhandlare från Nordkorea och USA möttes i den 4 oktober i Sverige för att försöka blåsa liv i de avstannade fredsförhandlingarna, men samtalen avbröts kort efter att de inletts. Nordkorea har varnat USA att överge sin "fientliga politik", annars kommer Pyongyang att lämna samtalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE