Folkhälsomyndigheten: Folk följer råden om minskat resande

Publicerad 2020-04-13

Dödsiffran fortsätter att öka.

Men Folkhälsomyndigheten ser ändå att folk i stor utsträckning har skött sig under påskhelgen och undvikit att resa i onödan.

– Det ser ut som att det har varit betydligt mindre resande i år, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Stanna hemma. Gör inga onödiga resor. Påsken kommer tillbaka nästa år. Det har varit budskapet från både Folkhälsomyndigheten, statsminister Stefan Löfven och kungen inför påskhelgen. Detta för att minska spridningen av coronaviruset.

Och många tycks ha lyssnat.

– Det ser ut som att det har varit betydligt mindre resande från Stockholm ut i landet i år än tidigare, säger Anders Wallensten under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff på måndagen.

Eftersläpning i statistiken

20 nya dödsfall har registrerats i Sverige det senaste dygnet. Totalt är nu siffran uppe i 919 dödsfall i covid-19. Men Folkhälsomyndigheten poängterar att siffrorna släpar efter på grund av att många av landets regioner inte har uppdaterat sina siffror under påskhelgen.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det fortfarande inget som tyder på ett trendbrott i virusspridningen.

– Vi har inte sett toppen av det här ännu. Vi är inte säkra på när det klingar av, säger Anders Wallensten.

Det är med andra ord fortfarande högst oklart hur stundande valborgsfirande och studentavslutningar kan komma att se ut.

– Det jag kan säga är att det är ett svårt läge att ge några konkreta råd. Våra råd kommer ligga kvar en längre tid, som är en vädjan att man inte ska gå på större tillställningar om man inte kan hålla distans, säger Wallensten.

Kan bli mildare i Göteborg

Stockholm står nu för cirka hälften av alla bekräftade fall i Sverige. I Göteborg tycks utvecklingen vara långsammare. Enligt Folkhälsomyndigheten är det oklart om det kan bli samma situation på västkusten som i Stockholm.

– Det är vissa städer som drabbas hårt och det kanske inte blir lika mycket på andra håll i landet. Det kan ha att göra med hur mycket smitta som kom in från början och de åtgärder som har vidtagits kan ha större effekt i resten av landet. Men vi får se, man ska vara ödmjuk inför att detta är ett nytt virus och vi vet inte hur det utvecklas. Det kan mycket möjligt bli värre i Göteborg, säger Wallensten.

Gott om handsprit och iva-platser – men kanske inte vatten

På pressträffen framkom det även att skyddsutrustning och annan materiel är en bristvara i många områden. Men inte när det kommer till handsprit. Just den varan har Socialstyrelsen fått in mycket av, som ska fördelas till regionerna.

– Det innebär att vi relativt sett har god tillgång på handsprit i Sverige, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Antalet tillgängliga intensivvårdsplatser sägs vara 1 039, att jämföra med 526 innan omställningen i samband med coronautbrottet inleddes.

Däremot kan brist på kemikalier och sena leveranser göra att det på sikt blir en brist på dricksvatten i Sverige, enligt MSB.

– Det kan få konsekvenser för vår dricksvattentillgång, säger Maria Bergstrand, enhetschef på MSB.