Studenten Emma, 18, glömde var hon bodde

Allt fler unga kvinnor är stressade och mår dåligt

Publicerad 2019-08-14

Den sjukliga stressen går neråt i åldrarna – och aldrig tidigare har så många varit drabbade.

Unga kvinnor som sjukskriver sig har ökat med 370 procent sedan 2011.

– Jag tror inte att man kan förstå hur trött man är om man inte varit där, för det går inte att beskriva, säger Linda i SVT:s serie ”Sjukt stressad”.

Stress är i grunden positivt.

Men ändå har stressrelaterad ohälsa under de senaste åren ökat markant i Sverige. Antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa är rekordhögt. Den största orsaken är stress – och de unga blir allt fler.

Den kraftigaste ökningen är bland kvinnor mellan 25 och 29 år. Sjukskrivningarna för de unga kvinnorna har sedan 2011 ökat med 370 procent.

SVT:s ”Uppdrag granskning” har i dokumentärserien ”Sjukt stressad” följt fyra unga kvinnor som på olika sätt drabbats av sjuklig stress.

”Tror inte på att unga tjejer blir utbrända”

En av dem är 18-åriga Emma Hagen som går sista året på gymnasiet. Emma, som studerar till frisör, säger i programmet att hon under sommarlovet jobbade heltid, pluggade för att ta körkort, bloggade, och samtidigt umgicks med sina vänner. Det ledde till fyra-sex timmars sömn per natt.

– Jag tyckte att det här var hållbart för jag märkte inte av att jag var trött, säger hon i dokumentären.

I serien berättar hennes praktikhandledare hur hon alltid var ”på väg från det ena till det andra”.

– Min handledare på praktiken började säga att ”vi inte känner igen dig”.

När Emma senare tog upp att hon trodde att hon var utbränd fick hon svaret:

– Jag tror inte på att tjejer blir utbrända i så här ung ålder.

Hon säger i programmet att hon kände att ”något är fel i min kropp” och att hon konstant hade huvudvärk, mådde illa och åt dåligt. Under den stressiga perioden hittade hon inte ens hem när hon körde bil. Trots det försökte hon ignorera symptomen.

– Jag har alltid varit en sån person som gett 110 procent och alltid försökt leva så bra som möjligt, så att bli sjukskriven var som att skjuta sig själv i foten.

”Folk tror att jag lever ett perfekt liv”

En annan som berättar om sin historia är småbarnsmamman Linda Henriksson. Hon var mitt i mäklarkarriären när hon blev utbränd.

– Först tänkte jag att jag aldrig vill att någon ska veta att jag är sjuk. Folk tror säkert att jag lever ett perfekt liv, mitt Instagram-liv, två barn och gift och lycklig, säger hon i serien.

– När jag först blev sjuk tänkte jag att efter några veckors vila blir jag bra, och sedan tänkte jag att efter någon månad blir jag bra, och sedan när månaden gått och det gått ett år fattade jag att det här tar tid.

Linda beskrevs som en driven person, men efter utmattningen klarade hon inte att vara ensam med sina två barn.

– Jag tror inte att man kan förstå hur trött man är om man inte varit där, för det går inte att beskriva. Det är som att vara extremt bakis och bara vänta på nästa dag för att det här ska vara över. Man klarar av att vara bakis en dag men att vara det dag för dag för dag, vecka för vecka för månad, det tar på psyket.

– Hade jag prioriterat annorlunda och tagit hand om mig själv bättre så hade jag inte varit sjuk och istället kunnat vara mer närvarande med barnen, och det tycker jag är jättejobbigt.

”Slutade på ett helt annat sätt”

Flera personer som intervjuas berättar att de inte insåg problemet förrän det var försent.

Gemensamt är att ingen av de intervjuade trodde att de någonsin skulle drabbas, utan att det är ”något som händer andra”.

– Jag trodde inte att det skulle vara ett problem att köra på så hårt. Jag trodde att det är vad man gör, man jobbar, pluggar, gör saker intensivt för att livet är intensivt, men det slutade på ett helt annat sätt än jag förväntade mig, säger 19-åriga studenten Bea Filipes i dokumentären.

Trots att stress i grunden är positivt behöver kroppen och hjärnan återhämtning. Långvarig stress är därför skadligt för stressystemet, och kan bland annat orsaka sömnsvårigheter, minnesstörningar och förlamande trötthet.

Hela serien i sex delar finns publicerad på SVT Play.