Forskare: Barns smittsamhet bör oroa i höst

TT

Publicerad 2020-08-15

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, har sagt att barnen inte driver virusepidemin, men grundar detta på för lösa grunder, skriver forskarna på DN Debatt.

Folkhälsomyndigheten gör fel bedömning om barns smittsamhet, skriver 26 forskare, som är medlemmar i Vetenskapsforum covid-19, på DN Debatt.

Enligt forskarna finns det nu data från Sydkorea, USA och Israel som styrker att barnen är smittsamma – och data från Sverige som styrker att barnen kan bli allvarligt sjuka.

De resonerar även kring att de svenska smittofallen dalat sedan skolorna stängde, och anser att oron för en ökad smittspridning inför skolstarten är befogad.

"Eftersom barn är smittsamma, kan bli allvarligt sjuka, och det i dag är oklart hur också en mild infektion påverkar deras framtida hälsa, bör vi redan vid skolstart vidta åtgärder för att hålla smittan nere", skriver de.

Forskarna föreslår bland annat att munskydd ska bäras i skolan, att idrotten ska hållas utomhus, att måltider ska ätas klass för klass och gruppundervisning undvikas. De föreslår även att barn i familjer där någon tillhör en riskgrupp ska tillåtas få hemundervisning – och uppmanar föräldrar att förse sina barn med munskydd oavsett rekommendationer.

"Det är nu, när smittotalen är relativt låga, som vi har en andra chans att ta kontroll över epidemin", skriver de.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln