Ovädret Gyda drar söderut – flera tåg ställs in

Publicerad 2022-01-14

Det norska ovädret Gyda ligger kvar över landet.

Under morgonen vräker snön ner över delar av Jämtland och Trafikverket har stängt flera vägar.

Under fredagen sveper ovädret in över södra Sverige.

Ovädret Gyda som drog in över norra Sverige tidigare veckan är inte över. Det regn som i går orsakade halka och avstängda vägar liksom översvämningar i källare har under natten övergått i ett kraftigt snöfall.

Trafikverket varnar för ishalka, dålig sikt och kraftiga vindbyar och uppmanar folk att inte ge sig ut på vägarna.

– Vi har ett allvarligt läge nu, det är ett jättejobbigt läge. Det är framför allt i västra delarna Jämtland, från Åre, Duved och Storlien och Riksgränsen. Vi har stängt av de fjällvägar som finns och även stängt av E14, säger Peter Johnsson på Trafikverket.

Tågtrafiken är fortsatt stoppad och många skolor håller fortfarande stängt.

– Vi jobbar dygnet runt och ligger på max under den här perioden, säger Stefan Johnsson, som säger att man avråder människor från att ge sig ut på vägarna i området.

Orange varning

De två orangea varningar som SMHI utfärdat för Jämtlands och Norrlands fjälltrakter tidigare i veckan ligger kvar. Det råder även fortsatt lavinfara och människor avråds helt från att ge sig ut på fjället.

Flera tusentals invånare i Åretrakten blev strömlösa när Jämtkrafts elnät drabbdes av störningar i det hårda vädret under natten.

Under natten och morgonen har det besvärliga vädret också dragit söderut i landet. Trafikverket har beslutat att stoppa tågtrafiken på flera sträckor.

Orsaken är risk för att träd faller ner på spår på grund av kraftiga vindar.

– Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd i ett pressmeddelande.

Tåg stoppade i ett dygn

Sedan klockan 04.00 är tågtrafiken inställd på ett antal linjer. Enligt prognosen kommer de flesta sträckor att vara avstängda ett dygn.

Trafikverket utesluter inte att vägar kan komma att påverkas av väderläget.

– Som trafikant kan man hålla sig uppdaterad via vår webb där trafikinformationen hela tiden uppdateras, säger Annika Canaki.

Hård vind ställer till det för tågtrafiken även i Väst-sverige. Västtrafik har ställt in flera avgångar under förmiddagen.

På två sträckor har man stoppat trafiken helt: Göteborg-Mariestad och Strömstad-Uddevalla.

– Ovädret gör att dessa sträckor blir särskilt utsatta. Det blir risk för att träd lägger sig över spåren och då måste vi kolla av sträckorna innan vi släpper på tågen igen, säger Carl Hansson, störningkoordinator på Västtrafik till SVT Nyheter Väst.

Stugby på andra sidan gränsen från Storlien där älven svämmat över och lagt stygbyn Hembre Gård under vatten.

ANNONS