Coronabluffaren gav bort fastigheter – är på flykt

Draget från den misstänkte i covidhärvan mitt i polisjakten

Publicerad 2021-08-08

När polisen slog till mot coronaligan försökte den misstänkte ledaren ge bort fastigheter på en skärgårdsö till en släkting, kan Aftonbladet avslöja.

Nu har tre fastigheter tagits i förvar – samtidigt som mannen själv är på flykt.

– Han bestrider att det föreligger tillräckliga skäl för staten att belägga hans egendom med tvångsmedel, säger Jonas Granfelt, mannens advokat.

I mitten av juni slog polisen till mot flera verksamheter som ska ha utfärdat falska covidintyg, vilket Aftonbladet först rapporterade.

I en kartläggning av den misstänkte huvudmannen, en 33-årig vårdentreprenör, kunde Aftonbladet även avslöja hur mannen under en lång tid levt lyxliv för vårdpengar. Trots att det under flera års tid funnits starka varningssignaler runt hur han skött sina företag.

Var försvunnen

Men vid myndigheternas tillslag var mannen försvunnen.

Det fattades tidigt ett beslut om att mannen skulle anhållas i sin frånvaro. Han misstänks bland annat för grovt bedrägeri och grovt spridande av smitta.

Den 23 juni, bara dagar efter räderna och Aftonbladets publicering om mannens miljoner, bilar och fastigheter, inkom en ansökan till Lantmäteriet.

Enligt ansökan ville 33-åringen skänka bort två fastigheter som består av mark på en attraktiv ö i Stockholms skärgård, till en släkting.

Vid underskriften hade både 33-åringen och släktingen angett den 1 juni som datum för gåvan.

En chef vid polisens bedrägerisektion kontaktade Lantmäteriet och begärde att processen skulle stoppas.

”Vi har för avsikt att ta fastigheterna i förvar och sedan kvarstad. För att kunna göra detta behöver fastigheterna stå kvar på NN (33-åringen)”, skrev chefen i ett mejl.

Släktingen: Har inget med saken att göra

Lagfartsändringen gick ändå igenom men genom tingsrättens och senare hovrättens beslut tog myndigheterna kontroll över skärgårdsfastigheterna samt ytterligare en fastighet med ett stort nybygge som 33-åringen tidigare köpt för 8,5 miljoner kronor. 

Åklagaren vill säkerställa att 35 miljoner kronor kan täckas vid en eventuell utmätning, visar rättshandlingar. 

”Det kan skäligen befaras att NN genom att avvika eller genom att undanskaffa egendom eller på annat sätt kommer att undandra sig att betala det belopp som kan antas bli utdömt på grund av brottet”, skrev åklagaren i en motivering.

När Aftonbladet når släktingen läggs luren snabbt på.

– Jag har inget med saken att göra och jag har inga kommentarer.

100 000 kan ha drabbats

I processen om kvarstad försökte 33-åringen förgäves behålla kontrollen över fastigheterna.

Det är oklart hur han ser på brottsmisstankarna.

– Eftersom han inte formellt har delgivits någon misstanke finns det ingen anledning att gå in på någon form av inställning, säger advokat Jonas Granfelt.

Kammaråklagare Carl Mellberg arbetar med det mycket omfattande målet.

Han vill inte svara på om det finns kända uppgifter i utredningen som pekar på var 33-åringen nu befinner sig.

– På grund av förundersökningssekretess kan jag inte kommentera det, säger han.

Enligt tidigare uppgifter kan 100 000 personer vara drabbade i härvan som handlar om att kunder betalat för covidintyg och fått negativa provresultat – utan att prover ens analyserats.

”Jobbas väldigt hårt”

Ligan som kopplas till den privata aktören Doktorgruppen kan ha dragit in uppemot 150 miljoner kronor, enligt uppgift.

– Det är en mycket prioriterad utredning hos Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten. Det jobbas väldigt hårt inom båda myndigheterna för att utredningen ska kunna nå sitt slutmål, att hitta bevisning mot rätt personer och att en lagföring sker, säger Mellberg.

Under utredningen har flera varit frihetsberövade. Samtliga har försatts på fri fot.