Kansas röstar för att behålla aborträtten

Publicerad 2022-08-03

Högsta domstolen rev upp aborträtten men Kansas valde att behålla den.

I natt genomfördes den första folkomröstningen i frågan om aborträtten i den traditionellt konservativa delstaten.

– Detta klargör vad vi redan vet: majoriteten av amerikanerna vill att kvinnor ska kunna göra abort, säger president Joe Biden i ett uttalande.

Under natten har Kansas som första delstat röstat om aborträtten sedan Högsta domstolen rev upp grundlagsskyddet för rätten till abort.

Väljarna beslutade att inte ta bort rätten till abort från statens konstitution, en stor seger för aborträttsrörelsen i en av USA:s mest konservativa stater.

Invånarna i Kansas fick ta ställning till ett förslag om att stryka formuleringar i delstatens konstitution som garanterar rätten till att genomgå proceduren, vilket i sin tur skulle kunna ha resulterat i ett förbud.

– Jag gillar kvinnors rättigheter, sa Norma Hamilton, en 90-årig republikan från Lenexa, Kansas till New York Times. Trots sin partiregistrering valde hon att rösta nej till förbudet.

Jubel på en valvaka i Overland Park, Kansas.

Biden välkomnar beslutet

När 80 procent av rösterna var räknade under tisdagskvällen låg resultatet på 60 mot 39 procent till aborträttens fördel - någonting som möttes av jubel på många platser i delstaten.

Den amerikanske presidenten Joe Biden välkomnar Kansas beslut.

”Kongressen borde lyssna till det amerikanska folkets vilja och återinföra aborträtten i federal lagstiftning.”

PLUS: Aubrey, 34, bygger en kristen moderskapsranch i Texas

Han lovar också att regeringen kommer att fortsätta att arbeta för kvinnors rätt till reproduktiv hälsa och rätt till vård.

”Och, det amerikanska folket måste fortsätta att använda sina röster till att försvara kvinnors rättigheter, inklusive abort.

Nationellt test för aborträtten

Omröstningen har av många tolkats som ett nationellt test för hur frågan gällande aborträttigheter kan komma att utveckla sig efter att ett flertal republikanska delstater skyndade med att införa förbud i spåren av högsta domstolens beslut.

I grannstaterna Oklahoma och Missouri är aborter nu nära på totalförbjudna och så sent som i lördags införde Indiana en ny, rigid lagstiftning på området.

Röstdeltagandet hamnade på ungefär 50 procent.

Valresultatet visar att de som var för att behålla rätten till abort var betydligt fler i förhållande till de som var emot. Detta går i linje med att en majoritet av amerikanerna ställer sig bakom aborträtten, vilket framkommit av flera studier.

Enligt den republikanske delstatsministern Scott Schwab hamnade valdeltagandet på uppemot 50 procent, en i sammanhanget hög siffra.

Utgången i valet innebär att det även fortsättningsvis kommer att vara möjligt att genomföra en abort fram till vecka 22 i Kansas.

Följ ämnen i artikeln