Var tredje har inte tagit tredje dosen – nu ökar smittan

Publicerad 2022-08-07

Var tredje svensk har fortfarande inte tagit tredje dosen.

Och nu ökar smittan.

– Folk verkar tro att de inte behöver vaccinationerna längre. De har fel, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

Covidsmittan ökar stadigt i hela landet. Under veckorna 29 och 30 rapporterades 10 400 fall in till Folkhälsomyndigheten. Jämför det med vecka 22 då det handlade om 1 000 fall. Sedan finns det ett okänt antal personer i Sverige som är sjuka i covid utan att sjukvården får reda på det - eller att de själva inte vet om att de är smittade.

– Det svåra med covid är ju att det är ett brett spektra av symtom. Därför är det viktigt att stanna hemma och isolera sig så gott det går om man blir sjuk, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon märker att folk blivit mer nonchalanta med vaccinationer under 2022.

– Det hänger lite ihop med att man inte tar sjukdomen på lika stort allvar längre. När det inte finns några allmänna restriktioner och man inte längre behöver vaccinationspass, så tänker folk att man inte heller behöver ta tredje dosen. Det är dumt. Vaccinationsskyddet mot allvarlig sjukdom har inte avtagit.

Och nu när smittan sprider sig ökar också antalet inlagda på sjukhusen.

– Det är inte lika allvarligt som det var under vintern. Men tillräckligt för att sjukvården blir tungt belastad igen. När antalet covidpatienter ökar innebär det också att andra behandlingar får skjutas upp, säger Sara Byfors.

Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

I dag har 65,9 procent av svenskarna tagit tredje dosen. Det innebär att var tredje svensk inte brytt sig om att ta den. Om covid-smittan sprider sig och muterar i en snabbare och mer allvarlig takt än man trott, så kan det innebära fara för alla som "inte orkat" ta de doser som är rekommenderade.

– Vi vet att vaccinet hjälper. Man kan få covid ändå, men blir i så fall inte allvarligt sjuk. Dessutom handlar det om att inte bli en smittspridare och utsätta andra för fara. Vi har också alldeles för många som inte ens tagit dos ett och två.

Personer i riskgrupper och de som är över 65 år får under 2022 en fjärde dos vaccin. Det finns även grupper som fått en femte. Under hösten fortsätter arbetet med den fjärde dosen - och det kan bli så att även personer 18-64 år kan få tillgång till den. Bokningssystemet för den gruppen har dock inte öppnat än.

– Prioriteringen är ju äldre och riskgrupper och det är upp till regionerna att fördela vaccinet på bästa sätt. Men är man orolig, så kan det gå att boka in sig för en fjärde dos. Kolla i så fall detta med din vaccinationscentral, säger Sara Byfors.

Hon är orolig för hur sjukvården ska klara av hösten och smittspridningen.

– Vi ser redan nu ett hårt tryck i nästan alla regioner. Det är när sjukvårdspersonalen också blir smittad och sjuk som det blir tufft.

Precis som med influensavaccinen ska de nya covid-vaccinen kunna uppdateras och anpassas efter vilken variant som är aktuell. Problemet med just covid är att de olika virusen slår ut varandra och muterar snabbt. Ett vaccin måste testas och vara tillförlitligt innan det kan komma ut på marknaden.

I dag är viruset snabbare än forskarna. Och Sara Byfors och hennes kollegor på Folkhälsomyndigheten är oroliga för hur snabbt smittan sprider sig just nu.

– Vi får nog räkna med att dras med pandemin under många år framöver. Nu är fokus på att få folk att vaccinera sig och inte tro att pandemin är över och under kontroll. Det kan snabbt bli värre.

Coronavaccination. Arkivbild