SVT-profilen lämnar Ryssland: Riskerar många år i fängelse

”Känns ju verkligen inte bra”

Uppdaterad 2022-03-08 | Publicerad 2022-03-06

Bert Sundström i ”Agenda”.

Ryssland går allt hårdare mot landets medier.

Säkerhetsläget är så allvarligt att SVT:s utrikeskorrespondent i Ryssland, Bert Sundström, tvingats lämna landet.

– Hela klimatet runt journalistik och information har blivit oerhört mycket värre sedan kriget började, säger han i SVT Agenda.

Under dagen kom Bert Sundström hem från Ryssland. SVT-profilen förstår beslutet, men medger att det var tufft.

– Det känns ju verkligen inte bra. Samtidigt så är det ju så att SVT har någon sorts ansvar för mig. Om jag då råkar illa ut därför att jag insisterar på att stanna kvar och rapportera och rapportera, så som Putin och Kreml inte vill, och så händer mig någonting så är ju inte heller bra, säger han.

Beslutet skedde efter att den ryska staten trappat upp censureringen av de oberoende medier som finns i landet.

– För några dagar sedan kom en ny lag om att kallar man kriget för krig eller om om säger som det är så riskerar man många år i fängelse, säger Bert Sundström.

Stortidning vågar inte rapportera

Både TV- och radiokanaler har tvingats stänga ned. Novaja Gazeta, den mest välkända oberoende tidningen, har slutat bevaka kriget.

Bert Sundström utesluter inte att informationen kring kriget i slutändan ändå kommer nå allmänheten i Ryssland. Men inte ännu.

– Det finns ett informationsvakuum som regimen försöker bygga upp. Så länge de håller så är det många som inte kommer att kunna veta vad som pågår, säger han i Agenda.

Följ ämnen i artikeln