Nordkorea testsköt största kärnvapenroboten hittills

Publicerad 2022-03-25

Nordkorea har släppt bilder på nya roboten.

Diktatorn Kim Jong-un var på plats personligen när långdistansroboten Hwasong-17 provsköts för första gången.

Den antas vara Nordkoreas största någonsin med förmåga att bära kärnvapen.

Inte sedan november 2017 har Nordkorea skjutit upp interkontinentala robotar med teoretisk förmåga att nå det amerikanska fastlandet.

Hwasong-17 har tidigare visats upp på en militärparad 2020. På torsdagen provsköts den för första gången och statskontrollerade medier visade upp bilder på raketen och den närvarande diktatorn i solglasögon.

Kim Jong-un gjorde också hotfulla uttalanden mot USA som omgående fördömde testskjutningen, uppger The Guardian.

Flera andra länder har nu krävt ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd på fredagen.

Hwasong-17 nådde rekordhögt

Enligt Sydkoreas militär färdades roboten 1 080 kilometer och slog ner i Japanska havet, knappt 15 landmil från halvön Oshima. Den var i luften i 71 minuter och nådde en maximal flyghöjd på 6 200 kilometer.

Kim Jong-un och hans män under testskjutningen.

Ingen tidigare nordkoreansk missil har kommit så högt eller färdats så länge, uppger Japans försvarsdepartement.

– Det här är en skandalös och oförlåtlig handling, sa Japans premiärminister Fumio Kishida i Bryssel, före ett G7-möte om kriget i Ukraina.

Tidigare i år har Nordkorea avfyrat elva missiler med kortare räckvidd, en tidigare oöverträffad frekvens av provskjutningar.

Ses som signal till USA

Experter ser det som en tydlig signal att visa styrka inför potentiellt återupptagna nedrustningssamtal med USA i framtiden. Missiltesterna är också en utmaning för Sydkoreas nyvalde president Yoon Suk-yeol som tillträder i maj.

– Trots ekonomiska utmaningar och tekniska motgångar är Kims regim fast besluten att utöka sin missilkapacitet, säger professor Leif-Eric Easley vid EWHA-universitetet i Seoul till The Guardian.

– Det vore ett misstag för internationella politiker att tro att det nordkoreanska missilhotet kan läggas åt sidan medan världen hanterar pandemin och Rysslands invasion av Ukraina.