SSU-ordförande blev moderat – ”handlar om värderingar”

Uppdaterad 2022-07-24 | Publicerad 2022-07-23

Elias Sundberg hade varit medlem i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, sedan året han fyllde 15.

Som 20-åring har han bytt från vänster till höger och blivit medlem i Moderaterna.

– Det handlade om besvikelse med det egna partiet. Jag tycker inte sossarna är öppna för nya eller andra idéer, säger Elias Sundberg.

Inför valet i september har partierna börjat intensifiera sitt arbete med att locka över väljare.

20-åriga Elias Sundberg, som var ordförande för SSU i Luleå, bestämde sig efter en tids reflektion för att i februari gå ur Socialdemokraterna. I maj gick han i stället med i Moderaterna.

– När man sitter och funderar, samtidigt som man är missnöjd, så börjar man undra vad det här ska leda till, säger Elias Sundberg.

Elias Sundberg.

Han säger att det finns flera orsaker till att han bestämde sig för att lämna partiet, å ena sidan handlade det om det ”lite bråkiga och stökiga” klimatet, å andra sidan om den politiska inriktningen.

– Det har kommit upp gängmedlemmar hit och skjutit en kvinna, och det skedde en våldtäkt i lägenhetskomplexet där jag bor. Det är inte okej.

Förändrad syn

Förutom brottbekämpningen är Elias Sundberg också missnöjd över hur bidrags- och skattepolitiken sköts av Socialdemokraterna.

– Jag har alltid trott på hårt arbete och på att man ska göra rätt för sig. Det är viktigt att man använder skattepengar effektivt.

Vidare tycker han att migrationspolitiken ska stramas åt och att försvaret borde stärkas. På de här områdena tycker han att Moderaterna bättre följer hans egna synsätt än Socialdemokraterna.

– Det handlar om värderingar. Jag gillar inte att folk får bidrag när de egentligen kan jobba.

”Vågar inte”

Hos Moderaterna kommer han i augusti påbörja sitt arbete med valet. Han har ingen hög befattning i hans nya parti.

– Hade beslutet handlat om ambition eller karriär så hade jag stannat kvar i sossarna, där hade jag en jättebra position med mycket inflytande, säger Elias Sundberg.

I Moderaterna säger han att han fått ett bra mottagande. Samtidigt tycker han att avskedet från Socialdemokraterna kunde ha gått bättre.

– Efter att jag tog beslutet var det inte många sossar som vågade fråga mig om varför jag hade bytt parti. Istället frågade de flesta någon jag känner. Jag kan inte förklara varför det är så.