Evia brinner ner: ”Oasen har blivit död jord”

Alexandra Pascalidou mitt i brandkaoset på värst drabbade ön i Grekland

Publicerad 2021-08-15

Bränderna i Grekland är den värsta ekologiska katastrofen på årtionden.
Journalisten och författaren Axelandra Pascalidou är mitt i eldkaoset.

– Hela norra Evia är död jord, helt sönderbränd. Det var en av Greklands allra grönaste oaser, säger journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.

I nära två veckor har Grekland brunnit under högtrycket Lucifers grepp. Hundratusentals hektar mark och bostäder har gått upp i rök. Kilometer efter kilometer visar svarta trädskelett i områden som nyss var täckta av skog.
Temperaturen var närmare 50 grader, men nu har den sjunkit till under 40.

En av svenskarna på plats är journalisten och författaren Alexandra Pascalidou. Hon målar upp en nattsvart bild av läget i landet. Först finanskris, sedan coronapandemi – och nu de förödande bränderna.

”Otroligt sorgligt”

I går, fredag, följde hon med volontärerna i ”Den andra människan” till den hårt drabbade ön Evia, elva mil nordost om Aten.

– Jag var i Pefki i norra Evia som är ett av de värst drabbade områdena. Hela norra Evia är död jord och sönderbrända skogar. Nu är det så otroligt sorgligt, säger Alexandra Pascalidou.

Volontärerna, bland annat hantverkare som tagit ledigt från sina jobb, hade med sig mängder av förnödenheter i lastbilar. Såväl vatten, tvättmedel, schampo som blöjor delades ut till befolkningen.

– Vi lagade mat för 2 000 människor, lite olika vegetariska rätter. Men 500 av de här portionerna gick till brandmännen som står utpositionerade och vaktar skogar mitt i ingenstans. De behöver ju äta för att klara sitt jobb.

”De har förlorat allt”

Hon berättar om biodlare vars bin var helt sönderbrända och odlare med eldhärjade olivlundar. Ingen vet vad de ska leva på.
– Jag träffade också några unga människor som flyttade till Evia från Aten, bara ett par timmar bort, när utegångsförbundet infördes under pandemin. På Evia kunde de vara fria och leva på jorden. Nu har de förlorat sina odlingar, allt. De är flyktingar i sitt eget land helt plötsligt. Det är så tragiskt.

Alexndra Pascalidou hjälpte till att laga 2 000 portioner mat till behövande på svårt brandhärjade Evia.

Stora delar av Greklands ekonomi hålls igång av turister. Innan pandemin reste drygt 30 miljoner turister till landet varje år. Hundratusentals greker jobbar normalt sett inom turistnäringen – många av dem har varit utan jobb under pandemin.

– Landet går fullständigt på knäna. I går frågade jag dem vi mötte vad vi kan göra. De svarade: ”Snälla, säg att svenskarna ska våga komma hit och hyra ett litet rum vid havet eller hyra in sig på ett hotell eller semestra här, köpa en grekisk sallad på tavernan och gå till supermarketen och köp en solkräm”.
– De bad inte om pengar, de bad inte om mat – men de vädjar till turisterna att inte vända dem ryggen.

Av den frodiga grönskan på Evia syns inga spår, allt är nedbrunnet. Bara trädskelett och aska finns kvar.