Mördarna på Hällbyanstalten om gisslandramat – ber om ursäkt

Uppdaterad 2021-11-08 | Publicerad 2021-11-06

Gisslantagarna hotade med att skicka ut kriminalvårdarnas kroppsdelar.

När larmstyrkan tog sig in skrek mördarna att det var krig – och hotade med att skära halsen av gisslan.

– De kommer in med dragna batonger och pepparsprej. Det är en kaosartad situation, säger Isak Dewit i förhören.

De dömda mördarna tvingade ner kriminalvårdarna på mage och band den enes händer bakom ryggen. Sedan barrikaderade de sig inne i vaktkuren.

Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, står åtalade för gisslandramat på Hällbyanstalten i somras. De trivdes inte på Hällbyanstalten och försökte fly med 200 000 euro och en helikopter den 21 juli i somras.

De bestämde sig kvällen innan. Nu åtalas de för bland annat grovt människorov.

– Jag minns inte exakt varför det blev den dagen. Det var bara något som fick bägaren att rinna över. Det var jämt något på Hällby, varje dag. Jag kände bara att jag måste härifrån innan jag blir knäpp, säger Isak Dewit på rättegången.

– Man kan inte behandla människor hur som helst.

”Det kommer bli krig”

I sin cell lämnade Isak Dewit ett brev: ”Vi kommer inte att prata mer utan låta svärdet föra vår talan. Testa oss om ni vill”.

”Skicka allt ni har”, sa ett vakthavande befäl när han ringde 112.

När flera kriminalvårdare försökte ta sig in i vaktkuren pekade mördarna med sina egengjorda vapen och hotade att skada gisslan som låg på golvet.

– Jag hör att larmstyrkan kommer på baksidan. Jag springer och sätter mig på en stol och tar fram mitt vapen, säger Isak Dewit.

Han skrek åt dem att backa.

– De kommer in med dragna batonger och pepparsprej. Det är en kaosartad situation. Jag tänkte bara att jag ville få ut dem därifrån så snabbt som möjligt.

Samtidigt vaktade Haned Abdullahi den andra ingången. Han hotade att skada någon om insatsstyrkan kom in.

Den kvinnliga kriminalvårdaren låg framför honom på golvet.

– Jag sa backa undan, annars kommer det bli krig. Jag sade att någon kommer skadas. Jag sade inte att jag kommer skära halsen av målsägarna, men vem vet, det kan hända mot dem som kommer in, säger han.

Övervakningsfilmer visar hur Abdullahi sätter sig på knä framför gisslan och håller i en plastkniv med ett rakblad.

– Jag håller stickvapnet mot hennes hals. Jag vill inte att de ska komma in. Hon var rädd.

Kunde slutat tidigare

I nio timmar pågick gisslandramat.

Förhandlarna hade kommit överens om att en gisslan skulle släppas i utbyte mot kebabpizzor.

Mördarna insåg tidigt att helikoptern inte skulle bli verklighet – men när kebabpizzorna dröjde i flera timmar hotade Isak Dewit med att skära av en gisslan örat.

– Jag förstår inte varför det dröjde så länge, trots att vi gjort en deal att de skulle få ut en mot pizzorna. Det hade kunnat gå snabbare om de själva skyndat på det hela, säger han.

Mördarna ber gisslan om ursäkt

De båda kriminalvårdarna har mått väldigt dåligt tiden efteråt och fruktade för sina liv.

Hällbyanstalten.

I rätten beklagar mördarna att de utsatt kriminalvårdarna för gisslandramat. Det var en slump att det blev just de, menar Dewit. Till förhandlaren sade han att om det varit någon annan personal ”hade han slaktat dem”.

– Det är lite beklagligt att det blev just de, för jag har inget emot någon av dem. Jag hade aldrig ens träffat den ene innan den dagen, säger Dewit.

Haned Abdullahi vänder sig direkt till dem.

– Jag vill be om ursäkt för det som hände till NN och NN. De var där och det finns inget personligt. I slutet sa jag till henne att ”jag hoppas du förlåter oss”. Hon fick tillbaka sin radio och sina nycklar.