Fallskärmsuppvisning utrymde kongressen

Publicerad 2022-04-21

USA:s kongress utrymdes i panik när ett flygplan cirkulerade i området.

Ombord fanns fallskärmshoppare från USA:s armé – men ingen hade informerat polisen om uppvisningsflygningen.

– Skandalöst och oförlåtligt, säger talmannen Nancy Pelosi.

Hela Kapitolium i Washington utrymdes vid 00.30, svensk tid. Ett varningsmeddelande skickades ut till alla anställda i kongresskvartens olika byggnader.

”Polisen spårar ett flygplan som utgör ett sannolikt hot mot Kapitolium”, stod det i mejlet enligt NBC.

Larmet orsakade panik bland de anställda som fick detaljerade direktiv om vilka vägar de fick respektive inte fick använda i evakueringen.

Planet var arméns eget

Efter mindre än en halvtimme blåstes faran av. Det visade sig att flygplanet tillhörde USA:s armé. Det var lastat med fallskärmshoppare från militärens eget uppvisningsteam Golden Knights som hade landat på en basebollarena knappt två kilometer från Kapitolium.

Uppvisningen ingick i showen inför Washington Nationals hemmamatch mot Arizona, uppger AP.

Här släpps fallskärmshopparna från flygplanet.

Flygningen var planerad på förhand, men ingen hade berättat om den för polisen. Talmannen Nancy Pelosi lägger skulden på luftfartsmyndigheten FAA. Hon säger i ett uttalande att myndighetens misslyckande att informera Kapitolium-polisen är ”skandalöst och oförlåtligt”.

– Den onödiga panik som orsakades av denna uppenbara försumlighet var särskilt skadlig för kongressledamöter och anställda som fortfarande brottas med traumat efter attacken mot deras arbetsplats 6 januari.

Pelosi kräver svar på exakt vad som gick fel och vem på FAA som ska ställas till svars för vad hon kallar ett ”skandalöst och skrämmande misstag”.

Lyfte från militärbas

Flygplanet med Golden Knights ombord hade lyft från militärbasen Joint Base Andrews i Maryland där även presidentplanet Air Force One är stationerat.

Här landar en av Golden Knights-hopparna på basebollarenan.

Det bröt aldrig mot flygförbudet direkt över Kapitolium och inspelningar från flygledningen visar enligt AP att piloten hade kontakt med tornet vid närbelägna Ronald Reagan-flygplatsen.

Utredare vid polisen undersöker nu varför uppvisningsflygningen inte hade rapporterats ordentligt. En första teori är att piloten kan ha lyft utan att ha fått korrekt starttillstånd, uppger två källor för AP.

Planet landade igen på Joint Base Andrews efter ungefär 20 minuter.

Luftrummet över Washington DC skyddas av såväl luftvärn som jaktplan med dygnet runt-beredskap. Enligt AP aktiverades aldrig de resurserna under den tid då fallskärmsplanet troddes utgöra ett hot.

The military aircraft, listed on FightRadar 24 as a call sign for Army parachute team, appears to be heading away f…
https://t.co/NwDhE1yYd9