Köldchocken: Minusgrader i nästan hela Sverige

Uppdaterad 2021-09-06 | Publicerad 2021-09-05

Under natten mot söndag var det minusgrader i nästan hela landet.

Från Karesuando i norr till Ljungby i söder har frosten smugit sig fram.

– Runt över landet föll temperaturerna under noll i natt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Hösten är sakta men säkert på väg. I stora delar av landet var det under natten minusgrader. Det var endast de sydligaste delarna av landet och längs kusten som temperaturerna höll sig över nollan.

Kallast var det i Naimakka, Karesuando med hela minus 5,9 grader, vilket är säsongens lägsta temperatur hittills. Men ungefär 1 500 kilometer söderut, i småländska Hagshult, var temperaturerna inte långt ifrån, där uppmättes minus 2,5. Den sydligaste platsen där det var minusgrader i natt var i Ljungby där det var minus 0,5.

– I september brukar det bli mer vanligt förekommande med minusgrader särskilt när det som nu varit klara nätter och lugna vindförhållanden kombinerat med kyligare luft som kommer norrifrån, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Även i Stockholm och Uppsala, som hittills hållit sig på plus, sjönk temperaturerna. På Arlanda uppmättes minus 1,7 grader.

Hösten är här på vissa håll

I vissa delar av landet är det redan meteorologisk höst. I norra Sveriges inland och i nordvästra Dalarna har man redan haft en dygnsmedeltemperatur under 10 plusgrader fem dagar i följd, som är SMHI:s definition för höst.

Frostnätter i stora delar av landet när hösten är i antågande. Arkivbild.

Söderöver i Götaland och Svealand brukar den meteorologiska hösten normalt komma i slutet av september. Trots nattens kalla temperaturer tror Linus Karlsson inte att hösten kommer att komma tidigare än normalt till Götaland och Svealand.

Snart blåser det nämligen varmare vindar.

– Från tisdag ser vi att något varmare luft strömmar in, då kan temperaturerna gå upp mot 20 grader på många håll. Varmast väntas det bli i Värmland där det kan gå upp mot 24 grader.

Fortfarande varmt på Västkusten

Varmast i landet har det under natten varit på västkusten. Där har det varit mulet och eftersom havet värmer har temperaturerna kunnat stanna på relativt höga nivåer även under natten.

– På våra stationer som ligger mer eller mindre ute på öar efter västkusten var det 15 till 16 plusgrader under natten, säger Linus Karlsson.