Stor explosion i köpcentrum i Jerevan

Publicerad 2022-08-14

En explosion har inträffat i ett köpcentrum i Armeniens huvudstad Jerevan.

Människor uppges ha fastnat under bråtet.

En person har dött och minst 36 personer har skadats, enligt katastrofministeriet.

En stor explosion har inträffat i ett köpcentrum två kilometer från Armeniens huvudstad Jerevan på söndagen, rapporterar AP. Enligt nyhetsbyrån Interfax, som citerade Armeniens räddningstjänst, startade explosionen i ett fyrverkerilager på Surmalu-marknaden.

– Räddningsarbetare arbetar för att dra ut människor ur spillrorna, säger Levon Sardaryan, talesman för Jerevans borgmästare.

På sociala medier sprids filmer som visar hur människor flyr från platsen. I bakgrunden syns en tjock kolonn av svart rök stiga över marknaden och successiva detonationer hörs.

Enligt preliminära uppgifter till landets katastrofministerium har en person dött och minst 36 personer skadats, varav elva av dem är barn.

Maria Titizian, en journalist baserad i Jerevan, uppger att marknadsbyggnaden har kollapsat. Enligt henne väntas fler dödsoffer, rapporterar Al Jazira.

– Det är en mycket hektisk marknad på eftermiddagen och det är därför det i nuläget är svårt att ge exakta siffror, säger hon.

Varför byggnaden exploderat är ännu oklart.

Bomblarm vid tunnelbanan

Senare under eftermiddagen fick ministeriet in ett bomblarm, rapporterar Armeniens statliga radiokanal.

Ministeriet ska ha fått information om att det finns sprängladdningar i tunnelbanestationer, i viktiga militära och civila anläggningar, i köpcentrum, i djurparken, vid Baghramyan 19 och i Saint Grigor Lusavorich-kyrkan.

Civilförsvaret är på väg till platsen och räddningtjänsten arbetar med att evakuera människor.

Svensk på plats i huvudstaden: ”Såg en vägg av poliser”

Svensken Isak Sederholm är på semester med sin sambo i Jerevan och beskriver stämningen i staden som kaotisk.

– Alla tunnelbanestationer är stängda och gatorna kryllar av folk som försöker ta sig hem, jag hoppas röken inte är giftig för gatorna har varit fyllda av den, säger han.

Han har själv inte hört något bomlarm tjuta under dagen. Men han beskriver för Aftonbladet hur han fortfarande ser rök stiga från Surmalu.

– Jag såg en vägg av poliser som hindrade folk från att gå allt för nära, det befann sig ett stort antal åskådare på platsen. När explosionen skedde såg vi röken när vi skulle ta oss mot vårt hotell, drygt femton minuter från platsen.

Han och hans sambo mår under omständigheterna bra.

– Min sambo är lite skakad och ringde nyss och bad mig gå in på hotellet, jag hoppas att vårt flyg inte ställs in imorgon, säger han.

Följ ämnen i artikeln