Johan Pehrson: Hon går armkrok med Nyans och uppviglar människor

Publicerad 2022-09-09

V-ledaren Nooshi Dadgostar backar upp Linda Sneckers tolkning om att Liberalerna vill tvångsomhänderta barn som inte pratar perfekt svenska.

L-ledaren Johan Pehrson anser att Snecker spelar extremister i händerna.

–Hon går armkrok med Nyans och uppviglar människor mot den svenska socialtjänsten, säger han.

Under fredagen kom ny kritik mot V-ledamoten Linda Sneckers uppmärksammade uttalande om att L vill tvångsomhänderta barn som inte pratar perfekt svenska. M-ledaren Ulf Kristersson uppmanar henne att backa eller avgå. Uttalandet har också spridit sig till turkisk media.

Nooshi Dadgostar uttalade sig om kritiken på väg in till partiledardebatten i SVT. Hon säger att hon delar Sneckers tolkning av Liberalernas förslag.

– Det är mycket mycket bekymmersamt att Liberalerna har kopplat ihop sina språktester med frågan om förskolan. Och sedan hotat med omhändertagande om barn.

Nooshi Dadgostar (V).

Backar du upp Linda Snecker? 

–Vilken är kritiken?

Att hon sprider konspirationsteorier om att barn ska omhändertas om de inte kan svenska?

– Jag uppfattade det som Johan Pehrson hade det som utspel, att hota med omhändertagande via socialtjänst om man inte skriver in sina barn i förskolan. Det är viktigt att han backat från det. 

Johan Pehrson säger att förslaget handlar om att satsa på tidiga insatser för att hjälpa barn som inte har tillgång till svenska språket.

Har det talats om omhändertagande?

– Socialtjänsten kan få en orosanmälan om det visar sig att föräldrarna mot förmodan inte vill, av ideologiska eller separatistiska skäl, vill hålla barnet borta från samhället. Då måste man stå på barnens sida, det gör alltid Liberalerna. 

Johan Pehrson (L).

Vad är fel i det Linda Snecker har sagt?

– Hon spelar extremister i händerna. Hon går armkrok med Nyans och uppviglar människor mot den svenska socialtjänsten. 

Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans, välkomnade V-toppens utspel och menade att partiets hårda arbete gett resultat. Partiet har pekats ut som delaktiga i desinformationskampanjen.

”Vänsterpartistiska riksdagsledamöter har börjat prata även om LVU-missbruket efter islamofobi. Det återstår att se om V står bakom Linda Sneckers uttalande om omhändertagande av barn eller ber om ursäkt”, twittrade han.

Linda Snecker (V).

Snecker: Det är rasism

Linda Snecker, som också fått en del stöd, står fast vid det hon sagt. På sitt instagramkonto säger hon att inte kommer låta sig tystas och att hon bara sagt det som Liberalerna själva föreslår om vad ett språktest skulle kunna innebära.

Hon anklagar Johan Pehrson och Ulf Kristersson för att vara desperata och inte våga stå för sin politik.

”Den här valrörelsen baseras på kontexten att människor i förorten saknar en egen röst, förstånd och vilja. Att dom och deras barn måste kontrolleras och tuktas och att det är det enda sättet att ”hjälpa dom”. Det är rasism”.

Följ ämnen i artikeln