Man skottskadades i sin bostad av älgjägare

Uppdaterad 2022-10-11 | Publicerad 2022-10-10

Mannen ska ha blivit svårt skadad efter att ha träffats av en förlupen kula.

En man i 60-årsåldern sköts på söndagen i magen i Hedemora kommun när en jägare avlossade ett skott i samband med en älgjakt.

Mannen träffades av skotten när han befann sig i sin bostad.

– De personer som vistades i huset hörde skott och gick fram till ett fönster för att titta vad som hände. Då ska mannen i familjen ha träffats i magen av en förlupen kula, säger jaktledaren till Jaktjournalen.

Jaktolyckan inträffade på söndagen när en jägare i 80-årsåldern avlossade ett skott som träffade en man i 60-årsåldern i magen.

Offret, som inte deltog i jakten, befann sig i sitt hus när han träffades av skottet.

En jaktledare har berättat för Jaktjournalen att den 80-årige jägaren stod på pass och sköt en älgko, bara ett hundratal meter från bostadshus.

– De personer som vistades i huset hörde skott och gick fram till ett fönster för att titta vad som hände. Då ska mannen i familjen ha träffats i magen av en förlupen kula. Om det är en kula som först träffade älgen eller en kula som missade älgen, det vet jag inte, säger jaktledaren till Jaktjournalen.

Blir träffad av skottet i sitt hus

Johan Knies, som är åklagare och leder förundersökningen bekräftar på måndagen för Södra Dalarnes Tidning att mannen befann sig i sin bostad när han skottskadades.

– Han är i sitt hus och blir träffad, vad jag förstår, säger han till tidningen.

Mannen ska vara svårt skadad men var vid medvetande när han fördes till sjukhuset, enligt Region Dalarna.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt vållande till kroppsskada.

– Det finns inga indikationer på att man velat skada någon. Men vi vet inte om det är en olycka. Men det rör sig om ett oaktsamhetsbrott, Christina Hallin, presstalesperson på polisen tidigare sagt till Aftonbladet.

Älg och vapen har tagits i beslag

Älgjägaren har förhörts och är inte frihetsberövad. Hans vapen samt älgen har tagits i beslag för att undersökas.

– Framför allt är det intressant för att se in- och utgångshål. Utreda om kulan kan ha tagit en annan riktning i älgen, hur många skott som avlossats och så vidare. Det är flera frågor som är av intresse, säger åklagaren Johan Knies till Södra Dalarnes Tidning.

Följ ämnen i artikeln