LSS-boende besköts i skottlossningen i Södertälje

Polischefen: ”Finns risk för tredje person”

Publicerad 2022-10-07

I köket på LSS-boendet brukar de boende spela yatzy eller äta mat.

När en man mördades i Saltskog igår ven en kula rakt igenom fönstret – samtidigt som både boende och personal var i lokalen.

– Det är helt fruktansvärt, säger Marina Åberg-Carlsson, resultatområdeschef, som ansvarar för alla LSS-boenden i Södertälje kommun.

– Hela Saltskog mår skit just nu. Och alla är rädda.

Orden kommer från en mamma som bor i samma område i Södertälje som 19-åringen som sköts ihjäl under torsdagskvällen.

– Alla i Saltskog visste vem han var. Han var snäll, omtänksam. En riktigt bra vän, en riktigt bra kille, säger hon.

Hon är själv orolig vad som ska hända nu. Om det ska bli hämndattacker eller att människor utanför gängmiljön ska drabbas. Att någon som står henne nära ska mördas.

– De kriminella har ingen heder. De tar inte hänsyn till om några oskyldiga hamnar i deras skottlinje.

Boende i Saltskog vågar inte ställa upp med namn och bild, för de är oroliga vad som skulle kunna ske. På bild Aftonbladets reporter.

LSS-boende beskjutet

Enligt uppgifter till Aftonbladet sköt gärningsmännen med automatvapen. Många i området bekräftar att de hört väldigt många skott på rad.

Ett av skotten åkte rakt in på ett LSS-boende i bostadsområdet. Klockan var runt strax efter 18.00 på kvällen, och inne på boendet fanns både personal och boende.

Utanför fönstret där kulan gick in fanns en sittplats där de boende brukar sitta och ta det lugnt, innanför är köket där boende brukar de spela yatzy eller äta mat.

– Det är fruktansvärt. När det kommer så nära och drabbar personer som inte har någonting med detta att göra alls, det är helt fruktansvärt, säger Marina Åberg-Carlsson, resultatområdeschef, som ansvarar för alla LSS-boenden i Södertälje kommun.

Nu arbetar kommunen med att ge krisstöd, både till de boende och medarbetare i verksamheten.

– Vi har jobbat med att de som bor där ska få andra tillfälliga boendelösningar, så de känner sig säkra och trygga.

Ett LSS-boende drabbades av ett skott.

Polischef: ”Finns ökad risk för tredje person”

Mordet i Saltskog är det tredje mordet på en vecka. Förra helgen sköts en 19-årig man på fredagen, ett mord som ska ha varit hämnd på en skjutning veckan innan. Dagen efter sköts en 41-årig till döds med minst två skott. 

– Vi ser att det är väldigt motiverade individer. Man är hänsynslös och bryr sig inte om andras liv, man verkar inte heller vara rädd om sitt eget liv, säger Catrine Kimerius Wikström, polisområdeschef på polisområde Stockholm syd.

”Jag önskar att man kunde göra andra livsval, att man såg andra värden än att dra sig till den kriminella miljön”, säger Catrine Kimerius Wikström, polisområdeschef på polisområde Stockholm syd.

Våldspiralen ska enligt uppgifter till Aftonbladet vara en konflikt mellan två falanger, en från Saltskog och en från stadsdelen Ronna. Catrine Kimerius Wikström kan inte bekräfta det, men säger att det är vanligt att konflikterna sker både inom och mellan nätverk.

– Vi uppfattar att det här är väldigt mycket vedergällningar för tidigare händelser. Det gör att vi behöver identifiera de här personerna för att få stopp på det här, säger hon.

Motivbilden är ännu inte färdigställ. Det kan vara heder, hämnd eller någonting som för en vanlig person skulle klassas som småsaker.

– Relationer mellan de här konstellationerna skiftar. Den man var vän med igår är inte säkert att man är vän med i dag.

Våldet sker mitt i öppna samhället. Vid lekplatser, skolor och i bostadsområden. Det innebär att det finns en ökad risk för att en tredje person hamnar i skottlinjen för skjutningen.

– Det finns inget hot mot tredje person, men man kan vara på fel plats vid fel tillfälle.

Hur ska man se till att man inte är på fel plats, vid fel tillfälle?

– Det är omöjligt att säkerställa att man inte skulle vara det. Men vi ser till att ha ökad bemanning ute, fler poliser, stärkt samverkan med kommunen och andra krafter som är goda.

– Man ska inte vara rädd för att gå ut på gatan, men jag förstår om man är orolig, rädd och arg. Det ska vi ta på allvar, vi behöver prata med varandra och våra barn. Men de goda krafterna är fler än de onda.

Flera våningar ovan marken har glaset på en balkong gått sönder.

”Lite som en krigzon”

LSS-boendet är inte det enda som är drabbat. Glaspartiet på en balkong i området gick i tusen bitar i samband med skottlossningen. Exakt hur det gick till är oklart, men troligtvis har den blivit träffad av en ricochet-kula.

En ensamstående mamma bor i lägenheten. Minuter innan skottlossningen skulle hennes dotter gå ut med soporna, och sedan ta en promenad. Hon hittade inte sina hörlurar, och gick omkring i lägenheten och letade efter dem.

– Sedan hörde vi skott, först trodde jag det var fyrverkerier. Men sedan förstod vi, och sprang in i lägenheten, säger hon.

Vad som hade hänt om hennes dotter hade hittat sina lurar vågar hon inte tänka på.

– Jag har alltid sagt att jag aldrig ska flytta härifrån. Men nu vill jag det.

En kvinna Aftonbladet pratar med ser till att ta ut sina sopor när det är ljust, för hon vill vara ute på kvällstid. Hon, likt många andra, ville inte vara med på bild, inte ens med sin hand.

Hon vill inte ställa upp på bild. Det vill inte någon av de Aftonbladet pratar med. Saltskogsborna är livrädda att utsättas eller hotas av de kriminella. Men de beskriver rädslan och skräcken. Alla har hört skottlossningen, många har sett den döda mannen på innergården, utanför deras hem, precis innan de ska äta middag.

Flera känner honom. ”En fin kille, som hejade på alla”.

Nu hämtar flera föräldrar sina barn vid skola eller fritidsaktiviteter för de inte vill att de går själva ute, trots att det är mitt på dagen.

– Vi är rädda. Det är lite som en krigszon här nu. Det är finns ingen ände på det, nu ska väll de här hämnas. Kanske borta i Ronna, säger en kvinna.

På fredagslunchen hörs det en dån över innergården där skottlossningen inträffade. Det är resterna av glaset på den ensamstående mammans balkong, som faller ner.

Hennes sopor är fortfarande hemma.