Ruskigt väder på intåg – flera myndigheter varnar

Publicerad 2023-03-06

Kraftig vind och snö på upp till 24 centimeter.

SMHI har utfärdat orangea varningar för den kommande snösmockan som kommer att träffa södra Sverige.

– Det här kommer att bli en utmaning. Vi har gått upp i beredskap, säger Bengt Olsson vid Trafikverket.

Ett snöoväder kommer att dra in över Sverige.

SMHI har utfärdat flera orangea och gula vädervarningar för tisdag och onsdag. Värst kommer södra delarna av landet att drabbas.

Orangea varningar för kraftig vind i kombination med snö gäller för norra Götaland, östra Svealand och norra Skåne.

Vilket gör att Trafikverket gått upp i beredskap.

– Från midnatt till onsdag klockan 12.00 kommer vi att stänga av två tågbanor. Många kan påverkas, säger Bengt Olsson, presstalesperson vid Trafikverket.

Han uppger att det gäller sträckorna Ystad till Simrishamn samt Teckomatorp och Eslöv till Helsingborg.

Uppmaningen: Undvik vägarna

Höjd beredskap i Skåne inför stundande snösmocka.

SMHI har också utfärdat gula varningar för sydligaste och östra Svealand, hela Götaland, Gotland, Öland. Samt varningarna för kuling i Skagerrak, Vänern, delar av Östersjön, Kattegatt, Öresund och Bälten.

– Det är ett lågtryck som kommer in över Sverige som för med sig det här ostadiga vädret. Snön kan bli väldigt tung och i delar av landet kan det bli väldigt isigt ute, säger Emma Rosengren, meteorolog vid SMHI.

Därav varnar nu SL för störningar i trafiken.

”Trafiken kan komma att påverkas av kraftiga snöfall i kombination med blåsigt väder. SL rekommenderar att man följer trafikläget och är beredd på störningar i trafiken”, skriver de i ett pressmeddelande.

SMHI uppger att ovädret även kan orsaka förseningar och inställda avgångar inom buss- och flygtrafik. Samt att det kan leda till strömavbrott – vilket är något som kan påverka mobila nätverk i stora områden.

Men det är främst ett möjligt kaos på landets vägar som oroar Bengt Olsson vid Trafikverket.

– Vind och snö är ingen rolig kombination. Det kan skapa snödrev som gör att man drivs av eller stoppas på vägen, säger han.

SL varnar för störningar i Stockholms kollektivtrafik. Bild från i november 2022 när stora snömängder påverkade trafikläget.

Varnar för betongliknande snöblandning

Därför uppmanar han bilister att hålla avstånd och ta det försiktigt – framför allt i Skåne.

– I de öppna landskapen kan snön blandas med sand, vilket kan bli som betong. Det kan bli en otrevlig chock om man träffas av en sådan, säger Bengt Olsson.

Även polisen i Göteborg har en uppmaning för bilister.

– Undvik att ta er ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen i Göteborg.

Han fortsätter:

– Om man ska ut på vägen så är det viktigt att man tar med sig en extra jacka och en flaska vatten. Olyckor kan täppa till det på vägarna, vilket gör att man kan bli stående på vägarna ett bra tag.